SARAJEVO

Na velikom imanju u ilidžanskom naselju Sokolović-Kolonija: "Parkov" rasadnik dobiva kompostanu

Piše: A. Tabak

1.8.2017

Ideji da se na lokalitetu ''Parkovog'' rasadnika u Sokolović-Koloniji napravi kompostana, koja će prerađivati zeleni otpad i proizvoditi prirodno đubrivo, zemlju za cvijeće, brikete, pelet, protivi se načelnik općine Ilidža Senaid Memić.

Kako nam je kazao direktor preduzeća „Park“ Alen Ramić, zahtjev za okolišnu i urbanističku dozvolu predali su Ministarstvu za prostorno uređenje, građenje, zaštitu i okoliš KS, tako da im saglasnost ilidžanske općine, vjerovatno, neće ni trebati.

Mobilne mašine

Ramić ističe da je izgradnja kompostane itekako potrebna KS i da će sadržavati četiri mobilne mašine koje će, osim đubriva, proizvoditi cvjećarsko zemljište, humus, pelet, brikete te da nema nikakve veze sa smećem.

Memić: Neću to dozvoliti

- Kompostana biljni otpad pretvara u kompost, biorazgradivo đubrivo, i nema nikakve štetnosti za građane, neprijatan miris niti zagađuje okolinu. Zbog toga nam nije jasno zbog čega se načelnik Memić protivi izgradnji - rekao je Ramić i naglasio da se rasadnik čak ne nalazi ni u vodozaštitnoj zoni.

Ramić: Nije u vodozaštitnoj zoni

S druge strane, načelnik Memić nam je kazao da neće dozvoliti nikakvo odlagalište u Sokolović-Koloniji, jer se radi o vodozaštitnoj zoni.

- Bilo kakva deponija na tom mjestu ne dolazi u obzir, jer bi mogla ugroziti vodosnabdijevanje potrošača. Ilidža je turistička općina, a ne deponija i ja to neću dozvoliti - istakao je Memić.

Nabavka opreme

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite i okoliša Čedomir Lukić naglasio je da neće odustati od namjere da se kompostana pravi u Sokolović-Koloniji te dodao da je novac za to osiguran još prošle godine.

- Dio novca već je iskorišten za izradu projektne dokumentacije, a ostatak od 150.000 KM bit će utrošen u nabavku opreme. Našli smo i najpogodniju lokaciju kojom upravlja naše kantonalno preduzeće. Da sad tražimo neki drugi prostor, u nekoj drugoj općini, kako to lokalna zajednica ilidžanske općine razmišlja, stvarno nije primjereno - naglasio je Lukić.

Građani zeleni otpad bacaju u kontejner

Selma Filipović, zastupnica u Skupštini KS, na posljednjoj je sjednici ukazala na ovaj problem te istakla da građani zeleni otpad najčešće odlažu u kontejnere jer nemaju izbora te da je gradnja kompostane od velikog značaja za Kanton. Prema njenim riječima, 3.600 tona zelene mase išlo bi na preradu u kompostanu, od čega bi se pravilo prirodno đubrivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.