SARAJEVO

Gradnja bolnice Kasindo: Nova zgrada fasadu i krov dobiva do kraja novembra

F. Fočo. Bolnica Kasindo gradi se punom parom

F. SABLJICA

11.8.2017

Nakon što je prije mjesec položen kamen temeljac za gradnju nove bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu, radovi su nastavljeni punom parom. Otvoreno je veliko gradilišite, a radnicima ne smetaju ni velike vrućine. Ekipa “Avaza” obišla je jučer radove.  

Zatvaranje objekta 

Kako nam je rekao Davorin Turajlić, šef gradilišta "Marković investa", koji su izvođači, radove izvode planiranom dinamikom. Već je izlivena prva temeljna ploča i u toku je izlijevanje druge temeljne ploče.

- Pripremamo izlijevanje temeljnih greda i ploče na koti nula. Nakon toga, počet ćemo s izlijevanjem betonskih zidova i konstruktivnih elemenata. Do kraja novembra planiramo da zatvorimo objekt, postavimo stolariju i dio fasade i da pokrijemo objekt betonskom pločom. U toku zime, unutar objekta završavat ćemo zanatske radove, postavljati instalacije i malterisati unutrašnjost - rekao je Turajlić.

U menadžmentu bolnice ne kriju zadovoljsto radovima koji se trenutno odvijaju, jer bi građani napokon trebali dobiti bolju zdrvastvenu zaštitu.

Kako nam je rekao portparol bolnice Dalibor Bošković, dok se čeka gradnja nove bolnice, završit će se opremanje Polikliničkog bloka.

Magnetna rezonanca

- Poliklinički blok završen je prošle godine i sastavni je dio nove bolnice, koji treba biti opremljen do novembra. Sve ambulante bit će smještene u novom bloku i pacijenti neće morati hodati od jedne do druge ambulante. Na jednom mjestu imat će usluge magnetne rezonance, ultrazvuka, RTG-a... - istaknuo je Bošković.

Rok 18 mjeseci

Bošković ističe kako je obećani rok za završetak gradnje bolnice 18 mjeseci i da se već iduće godine nadaju useljenju.

- Kapacitet bolnice je 207 kreveta sa površinom od 10.000 kvadrata, a sa Polikliničkim blokom, imat će 14.000 kvadrata. To je sasvim dovoljno da se smjeste pacijenti iz ove regije. Nova bolnica dobila je sve potrebne dozvole, uključujući i građevinsku dozvolu, koja se najduže čekala. Pacijentima bolnicima mnogo će značiti, jer je staru zaista nemoguće adaptirati - rekao je Bošković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.