SARAJEVO

BOLJAKOV POTOK | U iščekivanju gradnje Devete transverzale: Osnovni problem je ko će i kako riješiti plaćanje eksproprijacije

Dio na kojem će se graditi ( F. Fočo)

F. SABLJICA

13.8.2017

Gradnjom Devete transverzale u općini Novi Grad, Boljakov Potok spojio bi se s Alipašinim Poljem. Prve aktivnosti u vezi s gradnjom prvih 100 metara dionice pokrenute su prošle godine, ali su radovi stali zbog spora s TDS "Energoinvest", o čemu je "Dnevni avaz" ranije pisao.

Društveni sadržaji

U međuvremenu su pokrenute aktivnosti gradnje iz Boljakovog Potoka, gdje je planirano rušenje velikog broja objekata, a neki su već dobili rješenje. Tako je 15 privrednika u junu dobilo rješenje o rušenju njihovih poslovih prostora, ali je inicijativom Općinskog vijeća rušenje odgođeno do septembra. Privrednici sada čekaju šta će se dogovoriti Općina i Ministarstvo saobraćaja KS i ko će platiti eksproprijaciju.

Kako nam je rekao Sejo Serhatlić, trenutnim projektom, kojim je planirana gradnja Devete transverzale, trebaju se rušiti i ambulanta sa poštom i apotekom.

- Planirano je rušenje i malonogometnog stadiona i Sportsko-rekreacionog centra "Braća Kadić", skoro 15 poslovnih prostora u kojima je zaposleno 40 ljudi, dječije igralište, parking oko zgrada... Ukoliko budu gradili prema ovom projektu, naselje Boljakov Potok ostaje bez društvenih sadržaja. Djeca neće moći trenirati, a stadion smo najviše gradili svojim sredstvima. Pritisak se vrši na nas, privrednike, da nam se sruše objekti - istaknuo je Serhatlić.

Pripremne aktivnosti

Direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda rekao je da na Devetoj transverzali imaju pripremne aktivnosti te da ne zna kako će biti riješena eksproprijacija.

- Za Devetu transverzalu pripremamo tendersku dokmentaciju, rješavanje imovinskopravnih odnosa, pribavljamo urbanističke i građevinske dozvole. Općina i Ministarstvo trebaju platiti eksproprijaciju, ali ne znam kako će se to riještiti. Općina je pokrenula incijativu da to bude po principu kredita EBRD-a, ali ne znamo hoće li to biti uspješno - rekao je Drnda.

Građevinska vrijednost objekta

Iz Novog Grada dobili smo odgovor da je Deveta transverzala od kantonalnog značaja i da je investitor projekta Direkcija za puteve, a Općina je sufinansijer gradnje.

- Općinsko vijeće Novi Grad uputilo je inicijativu Vladi i Skupštini KS da se sa spornim objektima postupi kao što je urađeno na 12. transverzali i Južnoj longitudinali, da se izvrši nadoknada u visini građevinske vrijednosti objekata. Od odgovora Skupštine i Vlade zavisit će rješavanje problema objekata na trasi Devete transverzale - rekli su iz Novog Grada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.