SARAJEVO

Vogošća: Mještanima cisterna dovozi vodu za piće

Civilna zaštita pomaže građanima da dobiju vodu

Piše: E. MURAČEVIĆ

26.8.2017

Mještani padinskih dijelova Vogošće, koji se vodom snabdijevaju iz lokalnih vodovoda i drugih izvorišta, muku muče kako da dođu do koje kapi vode.

Osnovne potrebe

Naime, lokalna izvorišta, a preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) nije sagradilo vodovod, zbog suše su na takvom nivou da ne mogu zadovoljiti njihove osnovne potrebe. Najugroženiji su dijelovi Svraka, Krivoglavaca, Tihovića, Gore...

- Da nije Općine i Službe civilne zaštite, čiji nam povjerenici svakodnevno dovoze vodu, naše muke bile bi još veće. Ali, i ovako je problem, jer nemamo adekvatne posude u koje bi nam nalili vodu iz cisterni. Zbog toga što je naš lokalni rezervoar zamućen, kanisteri i flaše vratili su nas u vrijeme agresije – kazao nam je jedan od mještana.

Kako saznajemo, Općina Vogošća vrši intenzivne pripreme da što više ovakvih dijelova općine dobije vodu iz sistema gradskog vodovoda. U Krivoglavcma napreduju gradnja i rekonstrukcija gradskog vodovoda.

Lokalna izvorišta

U Tihovićima je počela gradnja novog rezervoara za akumulaciju vode s lokalnih izvorišta. Slične aktivnosti vode se i u Svrakama i na Gori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.