SARAJEVO

Dok na UNSA-i nedostaje novca za grijanje, struju...: Za nove limuzine Škrijelj dao skoro 100.000 maraka

Umjesto 40.000 KM, nova Škoda mogla biti plaćena i 28.000 KM

Piše: N. MANJURA

8.9.2017

Rektorat Univerziteta u Sarajevu (UNSA), s Rifatom Škrijeljom na čelu, nedavno je putem javnog tendera nabavio dva luksuzna automobila marke Škoda. Time je budžet ove visokoškolske ustanove oslabljen za 83.000 KM, bez uračunatog PDV-a, a s uračunatim - skoro 100.000 KM! I sve u vrijeme kada se s UNSA-e i iz Rektorata mogu čuti vapaji za novcem, s obzirom na to da su u više navrata saopćavali da nemaju ni za osnovne potrebe poput grijanja, struje, opreme...    

Najniži paket

Inače, primjera radi, osnovna cijena Škode Octavije, s najnižim paketom opreme, iznosi 28.866 KM. Za ovu cijenu vlasnik vozila dobiva 1,2-litarski turbobenzinski motor od 86 konjskih snaga i paket opreme „Active“. U paketu opreme, koji nije nimalo siromašan, između ostalog su zračni jastuci za vozača i suvozača, zračne zavjese, automatska blokada dotoka goriva i automatsko otključavanje vrata u slučaju sudara, LED dnevna svjetla naprijed i LED svjetla natrag, servo volan, putni računar, klima-uređaj, zatamnjena stakla, rashlađeni pretinac za rukavice, halogena duga svjetla naprijed...

U javnim nastupima rektor je često govorio o štednji i finansijski teškoj situaciji Univerziteta pa se postavlja pitanje zašto je bilo potrebno da se za jedno vozilo izdvoji više od 40.000 maraka kada se sasvim pristojna Škoda s pratećom opremom mogla nabaviti za tek nešto više od 28.000 KM.

Škrijelj: Štednja pala u drugi plan

Stari automobili

Prilikom kupovine automobila štednja je pala u drugi plan jer je, prema svemu sudeći, Škoda morala biti što luksuznija. Iz Rektorata su ovakvu odluku opravdavali time da već više od deceniju koriste automobile za koje sad nisu sigurni ni da li da ih prodaju pod polovne ili daju u staro željezo.

Skuplja verzija 36.391 KM

Isti paket opreme, najosnovniji, samo s boljim i štedljivijim 1,6-litarskim TDI motorom od 90 konjskih snaga, košta 34.332 KM. Nešto jači, 1,6-litarski TDI motor od 115 konjskih snaga košta 36.391 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.