SARAJEVO

Remzija Balagić čuva tradiciju: Jedini četkar u BiH

Balagić ispred radnje

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

12.9.2017

Remzija Balagić je već više od 27 godina jedini četkar u Bosni i Hercegovini. U njegovoj radnji mogu se pronaći različite vrste četki, ali to nije ni upola od onoga što je postojalo u vrijeme dok je njegov otac radio. Kao i mnogi drugi zanati, i ovaj izumire zbog industrijalizacije. 

Slabo plaćeno

Kako nam je kazao, ovim poslom bavi se cijeli život. Učio je od oca i svakog dana dolazio u radnju i gledao kako on radi. No, to nije bio njegov prvi izbor zanimanja. Završio je Srednju mašinsku školu i počeo studirati, ali je, kad je shvatio da oca nema ko naslijediti, odlučio da postane četkar.

- Žao mi je bilo da otac nakon toliko godina zatvori radnju pa sam je preuzeo. Čak i kad je on otišao u penziju, dolazio je u radnju i pomagao, radio je sve do smrti. Trudim se da nastavim, opstanem i nastavim tradiciju - kaže Balagić.

Njegov otac Ago zanat je učio od Jahijela Fincija, ali se ne zna ko će poslije Remzije raditi ovaj posao. Kćerka Amila počela je da pomalo uči, ali ima druge planove u životu. Kako kaže Balagić, možda je tako i bolje, jer je ovo slabo plaćen zanat i od njega se ne može mnogo zaraditi. I materijal je u BiH teško nabaviti. Za sve repromaterijale prinuđen je ići preko granice.


Pravi metlice kao suvenire

Turisti navraćaju

Naša ekipa zatekla ga je kako pravi suvenire u obliku metlica, koji idu za Ameriku. Tamo će se prodavati u radnji gdje su ručno rađeni predmeti iz cijelog svijeta. U inozemstvu je, kaže, ručni rad cijenjen, za razliku od naše države. 

- Nekad se moglo naći više od 300 vrsta četki, ali su se, zbog napretka tehnologije, prestale proizvoditi. Mnoge velike firme su naručivale četke za svoja postrojenja. Prije su se proizvodile i četke za timarenje životinja, ribaće četke, kistovi za soboslikale, za parkete... toga više nema - rekao je Balagić.

Kaže da turisti navrate i iznenade se, jer nisu znali da postoji neko ko ručno proizvodi četke. Kupe ponekad, ali je to simbolično. Najjeftinije su metlice, koje koštaju marku, a najskuplje četke koje se rade po narudžbi, specijalizirane za mašine. One koštaju po nekoliko stotina maraka.

Još dok je kao tinejdžer učio zanat, dešavalo se da mu otac po nekoliko puta objasni i pokaže kako se neka četka pravi. On se pravio da sluša, ali kad bi mu otac rekao da sam pokuša napraviti, nije znao, jer je sve vrijeme gledao prolaznike kroz izlog.

- Znao sam po pet puta praviti neku četku, jer ne bi valjala. Tada sam se nervirao, a sad, kad oca više nema, ti mi momenti s njim najviše nedostaju - sa sjetom govori Balagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.