SARAJEVO

Ekipa "Avaza" bila na terenu: Radnici ViK-a nemaju čak ni lopate i krampe

Radnici čekićima lupaju asfalt

Piše: E.D.A.

13.9.2017

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija", na čijem je čelu Nezir Hadžić (SDA), nikada nije bilo u goroj situaciji, zbog čega su i građanima KS uveli redukcije. A koliko je loše u ovoj firmi, najbolje pokazuje činjenica da radnici koji otklanjaju kvarove na terenu čak nemaju dovoljno ni lopata i krampi.  

U to se uvjerila i ekipa "Dnevnog avaza". Nakon što je Civilna zaštita KS, naime, pomogla ViK-u da se u otklanjanju kvarova angažira dodatna mehanizacija iz drugih preduzeća, bili smo na terenu s radnicima ViK-a.

Prilikom jutarnje organizacije posla svi su bili u potrazi za osnovnim alatom - lopatama i krampama.

- Rečeno nam je da oni koji nemaju lopate trebaju da ih kupe, a to će se kasnije pravdati, pa će im biti vraćen novac. Nisu problem samo lopate i krampe nego i rezalice i bušilice za asfalt kakve se koriste prilikom kopanja u asfaltiranim dijelovima. Zato smo primorani maljem lupati asfalt, a nakon toga se kašikom bagera vadi komad po komad i sve tako dok se ne dođe do cijevi koja se treba popravljati - rekao nam je jedan od radnika.  

Na mnogim mjestima ručno se kopa

Zbog nedostatka mehanizacije, dio ekipe radi i ručno, na onim mjestima gdje se procijeni da radnici mogu raditi sami i razbiti maljem asfalt da bi locirali i otklonili kvar.  

Oni s kojima smo bili na terenu rekli su nam i to da stalne redukcije, odnosno zavrtanje i puštanje vode dnevno i po nekoliko puta, i njima pravi velike probleme.

- Cijevi pucaju zbog redukcija. Veliki je pritisak vode i sa zrakom na stare i dotrajale cijevi. Zbog toga pucaju na svakom koraku - rekli su radnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.