SARAJEVO

Zbog brojnih žalbi Prosvjetna inspekcija ima mnogo posla: U Mašinskoj tehničkoj školi i Petoj gimnaziji zapošljavalo se preko štele

Nepravilnosti uočene u Mašinskoj tehničkoj školi

Piše: F. MUSTAFIĆ

26.9.2017

Zbog nepotizma i zapošljavanja preko štele, Vlada Kantona Sarajevo zatražila je na posljednjoj sjednici od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS da preko školskih odbora pokuša poništiti nekoliko spornih konkursa za prijem zaposlenika u školama. 

Manipulacija konkursima

Na takav potez odlučili su se nakon što je nedavno u OŠ “Porodice ef. Ramić” otkriveno da je aktuelni direktor zloupotrijebio položaj i posao u ovoj ustanovi dao ni manje ni više nego svojoj kćerci.  

Nažalost, ovo nije jedini otkriveni slučaj zapošljavanja “preko štele” i manipulacije konkursima, jer je većina direktora, kako bi prikrila takve radnje, posegla za starim Pravilnikom za prijem zaposlenika. Zbog toga Prosvjetna inspekcija posljednjih dana ima pune ruke posla.

Nepravilnosti su uočene i u Mašinskoj tehničkoj školi, čija Uprava nije željela na zvaničnoj stranici resornog ministarstva objaviti konkurse nego je dio objavila u dnevnim novinama, dok su druge pozicije popunjene odabranim kandidatima. Potvrdio je to za “Dnevni avaz” Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja KS.

- To se nije smjelo desiti. Sve su škole dužne da Ministarstvu prije raspisivanja konkursa dostave broj upražnjenih mjesta. U ovoj školi konkurs je kasno raspisan, ali nije objavljen sve gdje treba. Sada oni traže da ponove konkurs, ali koliko sam ih razumio, ostavili bi već zaposlene radnike – ističe Bešlić.

Bešlić: Mimo pravila

Poznati kandidati

Prema njegovim riječima, javnost je zgrožena načinom izbora kandidata i u Petoj gimnaziji te ističe da su konkursi postali samo formalnost i da se unaprijed zna ko će gdje dobiti posao.

- U ovoj školi komisija je dala kandidatima koji su se prijavili na konkurs za radno mjesto nastavnika informatike, da rade test na engleskom jeziku, što je mimo svih pravila. Vidjet ćemo šta će na kraju inspektori reći – kaže Bešlić.

Kazazović: Oštra reakcija  

Kako nam je kazao ministar Kazazović, postoji mogućnost da se u školama gdje su nepravilnosti uočene, one otklone.

- I na posljednjoj sjednici Vlade raspravljali smo o ovom problemu. Inspektori su obišli sporne škole i čekamo njihov izvještaj. Oštro smo reagirali, jer ne možemo dozvoliti da djecu uče kandidati koji su bili niskorangirani prije intervjua, a komisija ih je stavila na prva tri mjesta – istaknuo je Kazazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.