SARAJEVO

Grad bez vode, a žedni građani i dalje dobivaju paprene račune!

Neka naselja imaju vodu, a u nekima su stalne redukcije

Piše: A. NALO

5.10.2017

Dok se čeka smjena prvog čovjeka „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) Nezira Hadžića i javnim preuzimanjem odgovornosti premijera KS Elmedina Konakovića za sva buduća dešavanja u ovom preduzeću, građani Sarajeva ponadali su se da dolaze bolji dani i da će se iole riješiti problem oko snabdijevanja grada pitkom vodom.  

Naplaćivanje zraka

Građani i dalje tokom sedmice i u danima vikenda, kada je jeftina struja, ostaju bez vode, a suhe slavine imaju i noću. 

Slučajno ili ne, na listi za isključenja uvijek su jedna te ista naselja čiji stanovnici, kao za vrijeme rata, kubure s flašama, kanisterima, dok u drugim ulicama vode ima u izobilju.

No, apsurdima tu nije kraj. Naime, ogorčenim i žednim građanima ViK iz mjeseca u mjesec ispostavlja itekako paprene račune. Da stvar bude gora, mnoge Sarajlije u stanovima imaju vodomjere na kojima vide da nisu toliko kubika potrošili.

Na tu nepravilnost reagirala je i sugrađanka koja živi na Ilidži u ulici Josipa Slavenskog. Kako nam je kazala, unazad nekoliko mjeseci dolaze joj uvećani računi za vodu, na kojima uopće nema podataka o tome koliko je zapravo kubika potrošila.

- Reagirala sam na tu nepravilnost i ostala zatečena odgovorom koji sam dobila u ViK-u. Njihovo obrazloženje je da su takve račune ispostavljali mnogima jer je bila sezona godišnjih odmora i nisu imali dovoljno ekipa na terenu. To je sramotno - kazala je sugrađanka.

Vlasnici praonica

S druge strane, i poslanik SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić smatra da je sramotno da se penzionerima ispostavljaju računi od 150 maraka, a da oni i po 20 dana nemaju vodu. Prema njegovom mišljenju, nelogično je i to da vlasnici praonica dobivaju račun od 10 KM.

- Nažalost, sve se fakturira građanima, i to po najvišim cijenama. Zato sam pokrenuo inicijativu prema ViK-u i Vladi te ih pitao hoće li umanjiti račune građanima zbog nepravde jer oni plaćaju zrak u cijevima koji okreće vodomjer - rekao je Marić.


Marić: Velika nepravda

Obračun na osnovu stanja na vodomjeru  

U ViK-u smo naišli na zid šutnje kada je u pitanju umanjenje iznosa na računima i tvrde da se obračun utroška vode vrši na osnovu očitanog stanja na vodomjeru.

- Zbog konstrukcionih karakteristika zrak vrlo malo ili gotovo nikako pokreće sam mehanizam vodomjera. Tako da je pokretanje istoga na granici protoka koje vodomjer ili ne registrira ili eventualno registrira u granicama dozvoljenih mjeriteljskih odstupanja - kazali su iz ViK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.