SARAJEVO

Komisija predložila da ponovo biraju izvođača radova: Pao tender, ništa od početka izgradnje Prve transverzale

Poddionica Bare - Kobilja glava: Za radove spremno 12 miliona maraka

Piše: F. SABLJICA

5.10.2017

Komisija Direkcije za puteve KS, koja provodi tendersku proceduru za izbor izvođača radova za početak gradnje Prve transverzale, poddionice od Bara do ulaza u tunel Kobilja glava, dala je prijedlog da se tender poništi. To nam je potvrdio direktor Nermin Drnda, koji je rekao da će postupak tendera, vjerovatno, ponoviti, što znači da radovi neće početi u oktobru, kako je bilo planirano.

Razmatranje žalbi

- Za Prvu transverzalu izvršili smo evaluaciju tenderske procedure i Komisija je dala prijedlog da se poništi tenderski postupak i pokrene novi. Sad ne znamo šta će se dalje dešavati, tender će, vjerovatno, ići u Ured za razmatranje žalbi. Vidjet ćemo šta će reći ponuđači na naš prijedlog o poništenju tendera. Krivo mi je što se ovo desilo, a ne mogu vam reći zbog čega - rekao je Drnda. 

Planirano je bilo da ove godine počne gradnja na drugoj dionici Bare - Tunel, tačnije na poddionici Bare - ulazni portal tunel Kobilja glava, dužine 1.140 metara, vrijednoj 12 miliona maraka. Tender za izbor izvođača radova raspisan je 18. jula, a završen 6. septembra, na koji su se prijavile tri firme.

Drnda: Krivo mi je što je došlo do ovoga

Raspisati novi

Nakon poništenja ovog tendera, potrebno je raspisati novi, koji će trajati 45 dana. To znači da bi novog izvođača mogli sa svim procedurama imati u januaru. S obzirom na to da će proći građevinska sezona, gradnja je moguća tek na proljeće iduće godine.

Sredstva za gradnju

Za ostale dionice na Prvoj transverzali potrebno je izdvojiti dosta novca. Tunel Kobilja glava, dug 800 metara, procijenjen je na 62,6 miliona maraka, tunel Donji Hotonj, dužine 880 metara, na 12,7 miliona maraka. Vlada KS ranije je osigurala gotovo 20 miliona maraka za početak gradnje Prve transverzale, dok je pomoć obećala i Federalna vlada, a planirano je i uzimanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.