SARAJEVO

Dragan Čović posjetio Kanton Sarajevo: Ispunit ćemo sve uslove kako bi naredne godine dobili kandidatski status

Čovića informirali o trenutnom stanju u KS ( A. Durgut)

Piše: F. M.

5.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio je danas Vladu KS gdje je održao sastanak s kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem i predsjedavajućom Skupštine KS Anom Babić. Na sastanku su razgovarali o stvarima koje su nadležnost kantona, a Čović je informiran o finansijskoj situaciji u ovom kantonu.  

- Nakon ovog sastanka imat ću jasniju sliku o situaciji u BiH. Planiram u naradniom periodu obići i druge kantone, kao i RS. Ohrabrili su me rezultati ove vlade, o kojima ću izvijestiti predstavnike Evropske unije na čelu s Federikom Mogerini (Federica Mogherini) već krajem ovog mjeseca. Pokušavamo sve uvjete ispuniti kako bi naredne godine bili spremni za dalje pregovore o ulasku u EU – rekao je Čović nakon sastanka.

Premijer Konaković kazao je da je razgovarano i o višim okolnostima koji utiču na rad i održivost KS.

- Svoje obaveze ispunjavamo na vrijeme, kao što je usvajanje budžeta, koji je u odnosu na prošlogodišnji veći za 30 posto. Sarajevo treba imati poseban status jer u zajedničku kasu poreza uplaćuje milijardu KM više, od recimo RS. Kada bi se nadmetali ko će više novca prikupiti mogli bi ga lakše raspoređivati i trošiti – istakao je Konaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.