SARAJEVO

Lančana dugovanja preduzeća će vraćati narednih 100 godina

Toplane“ duguju „Sarajevogasu“ 93 miliona KM

Piše: A. NALO

12.10.2017

U narednih 100 godina preduzeća „Toplane“, „Sarajevogas“ i „BH-Gas“ izmirivat će međusobna višemilionska dugovanja! Lančano će, prema sporazumu koji su potpisali čelni ljudi ovih kompanija, jedni drugima na račune godišnje uplaćivati 1.200.000 KM. Na današnji dan „Toplane“ duguju „Sarajevogasu“ 93 miliona KM, a ovo preduzeće „BH-Gasu“ mora isplatiti 52 miliona KM, i to u narednih 20 godina.  

Cijena grijanja

- Za „Toplane“ to je bio jedini spas da ne bismo otišli u stečaj. Zato smo pristali da ta dugovanja vraćamo u narednih 77 godina. Već smo do sada uplatili 800.000 KM, a ostatak ćemo do kraja godine uplatiti „Sarajevogasu“. Time će godišnja obaveza biti završena. Naravno, bez pomoći ostalih, mi to nećemo moći na svojim leđima iznijeti - istakao je direktor „Toplana“ Admir Džubur.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće konačno posluje pozitivno, i to zahvaljujući odluci Vlade KS iz 2015., kada je odlučeno da nova cijena grijanja može pokriti troškove poslovanja.

Džubur: Propadaju projekti

Pomoć Vlade

- Mnogo problema i glavobolja nam zadaje to što se „Toplane“ nalaze na listi gubitaša iako smo krenuli ka boljitku. Zbog te činjenice banke, fondovi odbijaju naše kvalitetne projekte. Tako da teško gdje možemo aplicirati i dobiti posao. U narednom periodu to se mora promijeniti i tražit ćemo pomoć Vlade - dodao je Džubur.

Građani duguju 80 miliona KM

Građani im, kako kaže, od 1995. godine do danas duguju 80 miliona KM. Neka potraživanja već se naplaćuju putem nadležnog suda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.