SARAJEVO

Izbor rukovodilaca osnovnih škola u rukama politike: Zbog direktorske fotelje slali lažne dokumente iz Ministarstva

OŠ „Hrasno“: Nekoliko sati prije glasanja stigao e-mail iz Ministarstva

Piše: N. M. - F. Sa.

13.10.2017

U Osnovnoj školi (OŠ) „Hrasno“ posljednjih dana odvija se pravi rat za direktorsku fotelju. Prije nekoliko dana roditelji i uposlenici trebali su glasati za novog direktora, a kandidati su bili sadašnji direktor Sejdo Mirvić i Nermina Planinčić. No, samo nekoliko sati prije glasanja na službeni e-mail škole stiglo je pismo iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, u kojem se traži hitna obustava tog procesa.

Dodatni propusti

Međutim, svima koji su vidjeli pismo zaparalo je oči to što papir nije potpisan i opečaćen, a samo je odštampano ime ministra Elvira Kazazovića. Zbog toga su papir dali pravnici škole, koja je otkrila dodatne propuste na dokumentu. 

- Protokolni broj je pogrešan, to svaki pravnik može da primijeti i time je ovaj dokument potpuno nevalidan. Stigao nam je samo nekoliko sati prije izbora, i to jasno da se pokuša zaustaviti izbor direktora, jer je to mjesto namijenjeno nekom bliskom vladajućoj SDA. Izbor novog direktora pokušavaju spriječiti i slanjem lažnih dokumenata - rekao nam je jedan od uposlenika škole.

Mirvić: Kandidat za direktora

Da je ovaj dokument poslan, ne zna ni resorni ministar Kazazović, koji nam je kazao da svaki dokument koji se šalje u njegovo ime on potpiše.

- Ne znam za taj dokument, ako nema mog potpisa, on nije validan. Možda se desilo da je neko od mojih uposlenika znao da će biti glasanje pa da to spriječi - rekao je Kazazović.

Školski odbori

Ali nakon toga, kako je rekao ministar, svim školama su poslali dopis da obustave proces izbora direktora i taj dokument je potpisao. Traži obustavu izbora dok se ne izaberu novi školski odbori, prema novom Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju.

Problem i u OŠ "Saburina"

Trakavica u vezi s izborom direktora u OŠ "Saburina" traje već godinu i po. Prema riječima bivšeg direktora Rešada Foče, škola već dva mjeseca nema direktora, koji je čak nedavno i suspendiran. S druge strane, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro istakao je da je u OŠ "Saburina" sve legalno te da postoji vršilac dužnosti direktorice. Isto je kazala i v. d. direktorice Meliha Parla, ističući da ona vodi školu sve dok ne bude izabran direktor na četverogodišnji mandat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.