SARAJEVO

Žalbe na tenderima ove godine blokirale deratizacije: Strah zbog zmija i glodara

Pojavi zmija pogoduje veliki broj glodara, kojih je najviše oko korita rijeka

A. TABAK

12.10.2017

Građani KS posljednjih dana ostali su šokirani najezdom glodara i zmija u našem gradu. Prava panika u gradu zavladala je nakon što je u OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u utorak nađena zmija među učenicima. Dodatni šok uslijedio je jučer, kada je primijećena još jedna zmija ispred zgrade na Dobrinji. 

Glavni problem

- Ovo je katastrofa. Treba pojačati mjere deratizacije. Sramota je to da je posljednja urađena prošle godine - kazala nam je jučer sugrađanka Emina Filipović.

Vijest o pojavi zmija, ali i glodara šokirala je i Hadžiru Brajlović, koja kaže da ne može vjerovati da zmije izlaze sad u oktobru.

Da lijepo i toplo vrijeme pogoduje pojavi ovih opasnih gmizavaca, mišljenja je i Fuad Džanić.

- Čim je temperatura viša od 12 stepeni, zmije će izaći. Vani je toplo, ali glavni problem je to što se ne radi deratizacija i zbog toga se sve ovo dešava - rekao je Džanić.

Najezda gmizavaca i glodara u gradu, kako kažu stručnjaci, rezultat je neprovođenja proljetne i jesenje preventivne deratizacije u KS. A problem su tenderi.

Epidemiolog Šefik Pašagić, direktor firme „Sanitacija“, koja je izabrana za provođenje deratizacije, kazao je za „Avaz“ da je stanje u gradu alarmantno, ali još ne mogu izaći na teren jer se firma koja nije prošla na tenderu žalila.

Zeleno svjetlo

- Čekamo na rješenje Ureda za žalbe. Mi smo spremni, imamo potreban materijal, ali ne možemo ništa dok ne dobijemo zeleno svjetlo - rekao je Pašagić.

Dodaje da su imali dosta dojava građana koji su vidjeli zmije i da ih je najviše bilo s Ilidže, iz Vogošće te Pazarića.

Hitna bez slučajeva ujeda zmije

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sena Softić-Taljanović kazala nam je da se u posljednja dva mjeseca nisu javljali pacijenti s ugrizom zmije.

- U ljetnoj sezoni je bilo slučajeva ujeda zmije, ali sada ih nemamo. Samo nam dolaze pacijenti s ugrizom insekata - rekla je Softić-Taljanović.

Zmija duža od metar viđena i na Dobrinji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.