SARAJEVO

Pročistač u Butilama progutao 50 miliona KM, a problem nije riješen

U rekonstrukciju pročistača u Butilama uložen veliki novac

Piše: A. NALO

12.10.2017

Iako je u obnovu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Butilama Kanton uložio više od 50 miliona KM, imam saznanja da je zanemareno pitanje zbrinjavanja nastalog mulja nakon procesa pročišćavanja, kazao je za „Dnevni avaz“ Dževad Rađo, zastupnik SBB-a u Skupštini KS. 

Mnogo otpada

- Na posljednjoj sjednici tražio sam odgovor od Vlade u kojoj je fazi rješavanje pitanja zbrinjavanja mulja i koji je predviđeni model za to. Ovo pitam iz razloga jer se radi o visokokontaminiranom otpadu odnosno mulju iz kanalizacije, koji, u slučaju da se ne zbrine na adekvatan način, može izazvati ozbiljne posljedice po život i zdravlje stanovništva. Također, zbog propusta koji su, prema mom saznanju, učinjeni u prethodnoj projektnoj dokumentaciji svakako je neophodno locirati odgovorne za učinjene propuste - kazao je Rađo.

Da je bilo propusta u rekonstrukciji pročistača, koji je u nadležnosti preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK), priznao je i Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS.

- Puštanjem u rad pročistača nismo trajno riješili problem otpadnih voda. Naime, samo se 35 posto tog materijala preradi. To je malo, s obzirom na to da se tu slijevaju ogromne količine kanalizacije. Trenutno imamo devet tona otpada, odnosno mulja, koji ne znamo gdje da odložimo i za šta da upotrijebimo - rekao je Hasanspahić.

Tri općine

Prema njegovim riječima, kanalizacija iz tri općine - Vogošće, Ilijaša i Trnova ne slijeva se u ovaj pročistač. To je svakako veliki nedostatak jer je u projekt uloženo 50 miliona KM, a problem u KS nije riješen.


Analiza otkrila samo prisustvo sumpora 

Kako je pojasnio resorni ministar, urađena je detaljna analiza mulja koja je pokazala da u tom sadržaju nema teških metala, već samo sumpora, koji nije toliko štetan. Rješavanje ovog problema u narednom periodu bit će prioritet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.