SARAJEVO

Vijećnici sumnjaju u realizaciju: Je li i novi Turistički plan samo mrtvo slovo na papiru

Staza za brdski biciklizam ( E. Muračević)

Piše: N. H. - Es. M.

14.11.2017

Turističkim akcionim planom, koji je usvojilo Općinsko vijeće Vogošća, planira se unaprijediti ponuda ove općine. Kako je za “Avaz” potvrđeno iz Općine, već su poduzeti neki koraci, kao što su dizajniranje zaštitnog znaka, uređivanje staze za brdski biciklizam, a planirana je i promocija kulturno-historijskih spomenika.

Analiza učinjenog

No, kako je kazao vijećnik Bekir Đedović, Turistički plan odlično je osmišljen, ali ne garantira da će se i realizirati.

- Konkretne rezultate nismo vidjeli ni prilikom realizacije plana u prethodnom, petogodišnjem periodu. Općina ima dosta potencijala, ali nisu dostupni građanima i turistima, jer nisu obilježeni - rekao je Đedović.

Vijećnik Alija Gluhović ističe da, bez temeljne analize učinjenog, ni novi plan neće dati dobre rezultate.

- Sumporno vrelo, jedna od turističkih atrakcija, godinama je zapušteno. Vrijedno je i arheološko nalazište Gradina, na kojem je pronađeno metalno koplje iz ilirskog perida, na kojem će se graditi elitno naselje. Kula turskog kapetana u Svrakama ne postoji, tu je napravljena vikendica - kaže Gluhović te dodaje da iskustva u vezi sa prethodnim planom govore da je i ovaj novi mrtvo slovo na papiru.

Đedović: Nema rezultata | Gluhović: Nikakva poboljšanja | Curić: Sve je na službama

Nadležne službe

Tarik Curić, predsjedavajući OV Vogošća, rekao je da provođenje plana zavisi od nadležnih službi. Oni moraju da izvještavaju Vijeće o tome šta je sve učinjeno.

- Tačno je da imamo strategije koje se nisu realizirale. Mi ćemo pratiti izvršavanje planova, ali je na službama sav ostali posao - rekao je Curić te je istaknuo da ima dosta turističkih potencijala i zbog toga što se spaja s vodopadom Skakavac.

Arheološke zone 

Iz Općine su istaknuli da imaju značajne arheološke zone, a najveća je u Krivoglavcima, gdje su nađeni ostaci naseobina iz rimskog doba. Postoji i nekoliko nekropola stećaka, kao i vjerskih objekata koji imaju status kulturno-historijskih spomenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.