SARAJEVO

Protesti pred Addiko bankom

Piše: T.Ro.

7.12.2017

Pedesetak zaposlenih, dobavljača i kupaca sarajevske firme Aspek, okupilo se danas ispred sjedišta Addiko banke u Sarajevu, kako bi dvosatnim protestom poručili upravi Addiko banke da su nezadovoljni odštetom koji im nudi u iznosu od 3,4 miliona KM. 

Kako tvrdi većinski vlasnik Aspeka, Džemal Aslani, Addiko banka je Aspeku dala ponudu za nadoknadu štete koja je samo osam posto od realne štete koja je nanijeta ovoj firmi, a koja naglašava, iznosi 40 miliona KM.

- Moraju odštetu povećati na nivo koji je razuman da bi mogli izvršiti sanaciju preduzeća. Banka je sistematski grubo kršila svoje ugovorne obaveze. Nije nam isplatila 1,4 miliona KM odobrenog kredita. Nanijela nam je ogromnu štetu kao preduzeću – pojasnio je Aslani, dodajući da je Aspek sve svoje obaveze prema banci ispunjavao, dok je ističe, banka svoje kršila.

Nekadašnji direktor Aspeka, Meho Alić, podsjetio je da je firma prema banci do blokade računa uredno izvršavala svoje obaveze, ali da se banka ponašala nekorektno, te da je sve rezultiralo krizom u firmi.

Iz Aspeka poručuju da je njihovo prvo okupljanje samo upozorenje, te da da će se na narednim protestima okupiti 500 ljudi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.