SARAJEVO

Majstor Naser Islamović dao uputstva za održavanje cipela, čizama... Kako zaštititi obuću od oštećenja po kiši i snijegu

Obućar Islamović u svojoj radnji: Česta pitanja građana

Piše: L. ŠABIĆ

10.12.2017

Vječita je dilema s dolaskom sezone kiša i snijega kako adekvatno i na vrijeme zaštititi obuću od oštećenja, odnosno štetnog djelovanja soli, vode... Najbolji savjet za to u razgovoru za „Dnevni avaz“ dao nam je obućar Naser Islamović, koji baš ovih dana ima pune ruke posla.

Nanositi kremu

Ako se s obuće ne uklone slane mrlje, kožni materijal trajno će se osušiti i napuknuti. Važno je zato na vrijeme ukloniti mrlje od soli da bi se spriječilo daljnje oštećenje čizama. 

Najbolje savjete za zaštitu obuće od snijega i soli dao nam je majstor Islamović, a to su kvalitetne kreme za cipele, a naročito vosak.

- Najvažnije je redovno održavanje obuće i nanošenje kreme. Ako mene pitate, ne preporučujem korištenje vazelina, jer uništava obuću. Često mi dolaze građani s molbom da im očistim oštećenu obuću, a, također, dolaze s raznim pitanjima u vezi s tim - kazao je Islamović.

Prema njegovim riječima, čišćenje obuće košta šest do sedam maraka.

Za ovaj problem pomažu i obični losioni ili mlijeko za tijelo, naglašava jedna od građanki Damira Čaušević, koju smo zatekli ispred obućarske radnje. I ona je svoje iskustvo podijelila s nama.

Kreme i losioni

- Mogu se naći vrlo kvalitetne kreme i losioni po vrlo pristupačnim cijenama, a sve zavisi od toga koju i kakvu obuću imate, koji su materijali u pitanju i kako se tretiraju. Treba redovno održavati obuću i neće biti problema - rekla je Čaušević.

Važno redovno održavanje 

Islamović poručuje svim građanima da obuću čuvaju i zaštite na vrijeme. Zimske čizme se redovno moraju održavati da ne bi propuštale vodu te bile zaštićene od štetnog djelovanja od soli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.