SARAJEVO

Univerzitet u Sarajevu promovirao 93 doktora nauka

Piše: L.Š./Fena

20.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Doktorante sa 16 organizacionih jedinica Fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji, osim iz BiH, dolaze i iz zemalja regije, odnosno Srbije, Hrvatske i Crne Gore, promovirali su danas u Sarajevu rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj te prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademija. Ovi mladi ljudi, njih 93, su, kako je kazao rektor Univerziteta u Sarajevu, dokazali svoju izvrsnost završetkom doktorskih disertacija.

Škrijelj je istakao da je ono što njega kao rektora čini ponosnim činjenica da se radi uglavnom o mladim ljudima, koji su, kako je istakao, svoje izvanredne rezultate u nauci već sada krunisali odbranom doktorskih disertacija. 

- Na ovaj način smo na nekim fakultetima jako podmladili kadar, što je prvi pozitivan efekt ovakvih događaja - ocijenio je.

Napomenuo je da se nekada stiče kriva slika da se radi o hiperprodukciji kadra, međutim, on naglašava da od svih danas promoviranih doktora nauka samo dvoje nisu u radnom odnosu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu zaključio je da su ovi mladi ljudi odbranom doktorskih disertacija istovremeno otvorili i vrata nauke te da se sada širom svijeta mogu uključivati u naučno-istraživačke timove i na taj način doprinositi razvoju Univerziteta u Sarajevu i BiH.

- Ponosan sam na ovaj događaj - kazao je Škrijelj, koji je najavio je da će se od naredne godine ovakve promocije odvijati dva puta godišnje, i to u junu i decembru.

Jedna od danas promoviranih doktora nauka je i 26-godišnja Elma Šatrović iz Sarajeva, koja je jedna od najmlađih doktora nauka u historiji Univerziteta u Sarajevu te historiji Ekonomskog fakulteta.

- Izuzetno mi je velika čast biti danas ovdje te biti promovirana kao doktor ekonomskih nauka. Želja mi je bila da radim i živim u BiH, međutim nije bila iskazana potreba za mojim angažmanom - rekla je ova mlada doktorica nauka.

Nakon što je bila najbolji student prvog i drugog ciklusa tokom studiranja te dobitnica "zlatne značke", a budući da nije imala priliku naći zaposlenje u BiH, odlučila je da je za nju najbolja opcija rad u inozemstvu.

- Otišla sam u inozemstvo i automatski bila izabrana za docenta. Zadovoljna sam svojim angažmanom tamo, ali ako se ukaže potreba i želja za mojim angažmanom u BiH, ja sam se spremna vratiti, jer to je moja zemlja - kazala je.

Promoviranim doktorima nauka diplome su uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.