SARAJEVO

Uz veliku pomoć SBB-a, Vlada rješava problem pasa lutalica

Prihvatilište pasa u Prači otvoreno prije pet godina

A. NALO - A. TABAK

22.12.2017

Vlada KS za 650.000 KM otkupit će od firme „Murai-komerc“ azil za pse, koji je prije pet godina otvoren u Prači. Zeleno svjetlo za to dali su i zastupnici u Skupštini KS. Na taj način pokušat će se riješiti problem s kojim se glavni grad bezuspješno bori godinama. Brojna udruženja za zaštitu životinja svakodnevno reagiraju, jer se trenutno u pračanskom azilu, navodno, loše postupa prema psima. 

Pomoć građanima

Profesorica Veterinarskog fakulteta i zastupnica u Skupštini KS Selma Filipović kazala je da će u iznalaženju najboljih rješenja uključiti i Klub SBB-a.

Kao predsjednica radne grupe, koja je sačinila set mjera za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i uspostavu sistema za upravljanje populacijom pasa, Filipović ističe da je krajnje vrijeme da se veterinarska struka involvira u rješavanje ovog problema, a to je Kantonalna veterinarska stanica.

- Kao zastupnica, u ime SBB-a, od 2010. godine zalažem se da se problematizira ovo pitanje i zahtijevam da se pomogne građanima, djeci, Kantonu... Prije preuzimanja azila u Prači trebaju ga obići stručnjaci iz Ureda za veterinarstvo, koji će reći šta to treba uraditi da bi se on stavio u funkciju. Također, naš prijedlog je da se osnuje i sklonište manjeg kapaciteta sa sjedištem u KS, koje će moći primiti 20 pasa, a koje bi moglo biti i u okviru Veterinarske stanice - kazala je Filipović.

Kroz set mjera, kaže ona, SBB se zalaže da se konačno riješi pitanje napuštanih pasa, i to na način da Vlada KS dodijeli upravljanje azila Veterinarskoj stanici, koja će otvoriti higijenski servis, koji će djelovati na području Kantona.

Higijenski servis

Predlaže da se psi koji se nađu na ulici nose u Veterinarsku stanicu, gdje će biti higijenski servis, u kojem će stručnjaci procijeniti zdravstveno stanje pasa.

- Ukoliko se utvrdi da je pas zdrav i mlad, vozilom će biti transportiran do tranzitnog skloništa u Prači. Ako postoji mogućnost da ga neko od građana udomi, on ostaje u manjem centru - rekla je Filipović.

Rađo: Istrajat ćemo  

Šef Kluba SBB-a u Skupštini KS Dževad Rađo ističe da očekuje od Vlade da uvaži prijedloge radne grupe koji idu u pravcu konačnog rješenja tog problema.

 - Mi ćemo pratiti tu priču i istrajat ćemo do kraja da dođemo do pozitivnog rješenja. Došli smo u situaciju da omogućimo ljudima da okrenu tu priču u smisli sistemskog rješavanja, jer sve što nije sistemsko je polovično rješenje i odgađanje problema - kazao je Rađo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.