SARAJEVO

Najnovije informacije: Niko u tramvaj neće moći ući bez karte

( A. Durgut). Zatvaranjem stajališta povećat će se sigurnost putnika koji čekaju

A. TABAK

26.12.2017

Da bi se povećala sigurnost pješaka na tramvajskim stajalištima, kao i naplata karata, naredne godine planirano je zatvaranje 24 stajališta. Kazao je to za „Avaz“ ministar saobraćaja KS Mujo Fišo.  

Prodaja karata

Prema njegovim riječima, radi se o kapitalnom projektu u koji će biti uloženo osam miliona maraka, a koji će biti realiziran na relaciji od Ilidže do Baščaršije.

- Na proljeće očekujemo da počnu radovi. Pokrenut je postupak izbora izvođača radova, sve ide planiranim tokom. U okviru projekta bit će postavljen videonadzor na svim stajalištima i vozilima, napravljeni tripodi kroz koje će prolaziti građani, kao i prolazi za invalide. U ovoj varijanti sigurno niko neće moći proći da ne kupi kartu. Prema našim procjenama, 20 posto građana ne kupuje kartu. To je na dnevnom nivou skoro 50.000 KM koje GRAS ne naplati - rekao je Fišo.


(Fišo: Sve ide planiranim tokom)

Osim što će zatvaranje stajališta poboljšati prodaju karata, Fišo naglašava da se stajališta moraju zatvoriti i radi sigurnosti putnika koji čekaju tramvaje jer su svakodnevno ugroženi.

Elektronski sistem

- Cilj nam je uvesti i elektronski sistem u sva vozila. Tada ćemo smanjiti troškove štamparije koju GRAS ima po pitanju štampanja mjesečnih i pojedinačnih karti i na taj način uštedjet ćemo vrijeme građanima i više neće morati stajati u redovima da bi kupili kartu - rekao Fišo.

Kamere na svakom semaforu

Fišo ističe da će u funkciji biti i Centar za upravljanje saobraćajem te će biti uspostavljen i sistem unapređenja semaforizacije u KS tako što će na svakom semaforu biti postavljene kamere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.