SARAJEVO

Uposlenici pijace Otoka i drugi dan bore se za svoja prava

A. T.

28.12.2017

Uposlenici sarajevske pijace Otoka i drugi dan protestiraju protiv novih nameta. Nakon  što su se okupili ispred pijace, došli su svoja prava tražiti pred zgradom Općine Novi Grad.

Pijaca Otoka je zatvorena. Radnici kažu da neće odustati, ne žele se vratiti na svoja radna mjesta dok god Općina ne poništi rješenja.

Tvrde da ih je Općina prevarila, te da su registrirali svoje stolove.

Kad smo registrirali stolove, naveli smo da prodajemo voće i povrće. Međutim, u rješenju stoji da prodajemo visokotarifnu robu (alkohol i duhan), zbog čega su nam povećani nameti - kažu nam razočarani radnici.

Navode i kako ne mogu zaraditi dovoljno za svoje porodice po kriterijima koji su im zadati, jer ukoliko bi se vratili na posao, tvrde da bi radili samo za plaćanje troškova i nameta.

Nakon što su se obratili Kantonalnom ministarstvu finansija, uposlenici pijaca Otoka  su se vratili pred Općinu Novi Grad. U toku je sastanak sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem.

Više informacija znat će se nakon održanog sastanka, te hoće li se uposlenici vratiti na svoja radna mjesta, jer su stolovi na pijaci trenutno zatvoreni.

Uposlenici traže da se ponište rješenja koja su im izdata kako bi se mogli vratiti na svoja radna mjesta. 

Do tada, oni neće odustati od svojih zahtjeva, jer smatraju da je komunalna taksa koja im je nametnuta previsoka te da ne mogu pokriti sve troškove, niti prehraniti svoje porodice.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.