SARAJEVO

Predsjednik "Sarajevotaksija" Enver Suljagić za “Avaz”: Taksisti uveli Wi-Fi, a vožnje će se moći plaćati i karticom

Više od 600 vozača “Sarajevotaksija” koristi aplikaciju "MojTaxi" ( M. Kadrić)

Piše: I. BANDIĆ

10.1.2018

Stariji sugrađani i dalje taksi zovu telefonom, dok mlađe generacije, ali i turisti, sve više koriste pametnu aplikaciju, kaže Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevotaksi". Dodaje kako je uvođenje, ali i usavršavanje aplikacije "MojTaxi", obilježilo 2017. godinu u Udruženju koje, inače, okuplja više od 1.000 registriranih vozača u Kantonu Sarajevo. 

Besplatan internet

- Aplikacija je testirana tri godine i u decembru je i zvanično puštena u rad. Osim bržeg i efikasnijeg naručivanja vožnje, prioritet nam je bila i sigurnost građana, ali i vozača, u čemu je pomogla i aplikacija s tačnom mapom, gdje se nalazi skoro 600 dostupnih vozila. U saradnji sa partnerima (“BH Telecom”), osigurali smo besplatan Wi-Fi u vozilima - ističe Suljagić.  

Osim što je domaća aplikacija, kako je rekao, daleko nadmašila stranu konkurenciju (“Uber” i “GoGo”), Suljagić podsjeća kako su cijene taksi usluga u gradu i dalje znatno povoljnije u odnosu na evropske. Polazak je 1,50 KM, a svaki prijeđeni kilometar je marka. On je zaključio da je i kod nas primjetan trend da se, iz godine u godinu, ostvaruje manje vožnji.

Unapređenje usluga

- Unapređenje postojećih usluga i dalje je prioritet. U saradnji sa partnerima, planirali smo da do ljeta omogućimo kartično plaćanje preko aplikacije u našim vozilima. Ne žuri nam se, jer je cilj da plaćanje bude transparentno, odnosno da novac ostane u BiH, što trenutno nije slučaj s konkurencijom, koja radom u sivoj zoni izbjegava plaćanje poreza - ističe Suljagić.

Izbjeći zloupotrebe 

Kako bi se izbjegle zloupotrebe i nelegalna konkurencija, predstavnici Udruženja ponudit će MUP-u KS, inspekciji te Minstarstvu saobraćaja da se kroz aplikaciju registriraju, ali i kontroliraju svi legalni taksisti u KS, čime bi se nelegalni rad sveo na minimum.

- Aplikaciju trenutno mogu koristiti samo članovi Udruženja koji uredno plaćaju sve obaveze prema državi, imaju TA oznake i svu potrebnu dokumentaciju. Ukoliko bilo koji dokument istekne, aplikacija se odmah gasi - ističe Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.