Foto: ( Ilustracija)

Po 50 KM za 460 socijalno ugroženih starijih građana u općini Centar

Avaz.ba
11.01.2018 14:44
A
A
A

Općina Centar i ove godine osigurava po 50 KM mjesečno za oko 460 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica (hljeba i mlijeka).

Radi se o projektu nazvanom "Hljeb i mlijeko za penzionere", a da bi ostvarili pravo na tu pomoć penzioneri moraju imati minimalnu penziju, odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe starije od 60 godina.

- Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području općine Centar, a jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja. U slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 15 kvadrata korisne stambene površine - navode iz Pres službe Općine Centar.

Zahtjev za tu vrstu pomoći dostupan je na Info pultu Općine Centar tokom cijele godine. Prioriteti su zahtjevi korisnika neke od narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, osobe koja nemaju riješeno stambeno pitanje, korisnika subvencije za grijanje, te drugih prava koja su ostvarili putem Kantonalnog centra za socijalni rad, bolesnih, osoba kojima je penzija jedini prihod, oni bez porodičnog staranja, te stariji od 60 godina bez stalnih primanja.

Projekt "Hljeb i mlijeko za penzionere" pokrenut je 2009. godine, a u budžetu središnje sarajevske Općine za 2018. godinu za tu namjenu izdvojeno je 288.000 KM. Na listi za januar trenutno su 404 penzionera s minimalnim primanjima i 55 socijalno ugroženih osoba starijih od 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Dosad je u ovoj godini za realizaciju tog projekta utrošeno 22.950 KM.