SARAJEVO

Roditelji se snalaze kako znaju i umiju: Djeca s poteškoćama u razvoju još čekaju na svoj vrtić

Zgrada u kojoj će biti vrtić

Piše: F. Sa.

12.1.2018

Drugo polugodište u školama u KS počet će za 15 dana, a djeca s poteškoćama u razvoju vrtićkog uzrasta, koja će raditi prema programu EDUS-a, još nisu dobila prostorije koje su im obećane u Novom Sarajevu. Iako je to bilo obećanje ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića, koji je više puta potvrdio da će djeca s poteškoćama u razvoju imati vrtić u drugom polugodištu, projekt je daleko od realizacije.

Općinsko vijeće

Jedan od razloga što se kasni je taj što Centar "Vladimir Nazor" još nije registrirao djelatnost predškolskog odgoja, što je Općini Novo Sarajevo uvjet da im daju prostorije u kojima će biti smješten vrtić. Radi se o objektu gdje je nekad bila OŠ "Isa-beg Ishaković", u ulici Kemala Kapetanovića. 

Iz Općine su rekli da čekaju da se završi registracija vrtića, nakon čega će i Općinsko vijeće odlučiti da se objekt da za potrebe vrtića.

Jedna od majki koje čekaju na osnivanje vrtića je i Fatima Insanić-Jusufović, koja je istakla da od kraja decembra više od 135 djece ne ide nigdje u vrtić te se roditelji snalaze kako znaju i umiju.

Svakodnevna borba

- Moje dijete su trenutno primili u redovni vrtić, ja sam zadovoljna, djetetu je lijepo, ali nedostaje mu EDUS-ov program. Drugi roditelji uzimaju bolovanja, tete čuvalice da bi premostili januar, u nadi da će u drugom polugodištu vrtić biti otvoren. Žalosno je da moramo svakodnevno zvati i boriti se da naša djeca dobiju adekvatno obrazovanje - kazala je Insanić-Jusufović.

Imenovanje Školskog odbora 

Vršilac dužnosti direktora Centra ''Vladimir Nazor'' Mersudin Kadrić rekao je da je registracija vrtića kasnila jer nije bio imenovan novi Školski odbor, koji treba potpisati saglasnost za registraciju vrtića.

- Školski odbor imenovan je pred Novu godinu. Mi smo pripremili svu dokumentaciju za registraciju vrtića, kad nam potpiše Školski odbor, poslat ćemo predmet na sud da se završi registracija - kazao je Kadrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.