SARAJEVO

Poslovnica u Novom Sarajevu pun pogodak, građani i vijećnici traže nove lokacije: Centre za plaćanje režija bez provizije otvoriti u svim općinama

Centar u Novom Sarajevu: Sarajlije zadovoljne uslugom

Piše: A. Na. - F. S.

12.1.2018

Otvaranje Centra komunalnih usluga u ulici Envera Šehovića na broju 14 u Novom Sarajevu za kratko vrijeme pokazalo se kao pun pogodak. Zahvaljujući tome, građani više ne moraju ići s adrese na adresu da bi platili račune za grijanje, smeće i vodu bez provizije.

Visoke provizije

Međutim, zbog velike udaljenosti ovaj centar, čije formiranje ne iziskuje mnogo novca, nije zadovoljio potrebe stanovnika udaljenih naselja Ilidže, Novog Grada, Trnova, Ilijaša, Vogošće... Zato se nameće potreba za otvaranjem još nekoliko ovakvih poslovnica koje bi zasigurno povećale i naplatu usluga „Toplana“, „Sarajevogasa“, „Vodovoda i kanalizacije“, „Rada“...

Inicijativu o osnivanju Centra pokrenuo je „Dnevni avaz“, a otvaranje u svim općinama podržavaju i vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad. Oni su na posljednjoj sjednici tražili da se u naselju Dobrinja napravi šalter gdje se mogu računi platiti bez provizije.

- Razlog za realizaciju ove inicijative jeste brža naplata javnih usluga, s obzirom na to da za izmirenje pojedinih usluga stanovnici Dobrinje moraju ići u druga naselja, što iziskuje vrijeme, a većina banaka naplaćuje usluge provizije. To predstavlja dodatni trošak za stanovnike koji nemaju redovna primanja ili su njihova primanja ispod prosjeka - kazali su novogradski vijećnici.

Obećanje ministra

Na svečanosti krajem decembra ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić javno je obećao građanima Sarajeva da će u 2018. godini biti otvoreno još nekoliko komunalnih centara, i to na području općina Ilidža, Stari Grad i Vogošća.

Šta kažu građani   

Jasmina Dževlan:

- Veći broj centara gdje bismo mogli plaćati komunalne usluge bez provizije rasteretio bi postojeći i ova ideja je za svaku pohvalu. Svaka općina bi trebala imati po jedan centar, možda čak i na više lokacija.

Kemal Selimović:

- Sve što će građanima pomoći da lakše plaćaju račune i uštede novac podržavam. Treba nam još centara da na jednom mjestu plaćamo sve račune bez provizije, i na lokacijama bliže javnom prijevozu.

Nezir Curić:

- Znam da ima centar za plaćanje komunalija u Novom Sarajevu, ali trebalo bi u svakoj općini otvoriti po jedan. Do sada sam išao od preduzeća do preduzeća da bih platio račune bez provizije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.