SARAJEVO

Sarajevo: Učenici šestih razreda pet dana će učiti skijati

Bjelašnica: Učenici će na planini provesti pet dana ( A. Kuburović/Avaz.ba)

N. MANJURA

16.1.2018

Svi učenici šestih razreda provest će po pet dana na Bjelašnici i Igmanu tokom februara i marta kako bi naučili skijati. “Bijelu sedmicu”, kako je projekt nazvan, finansirat će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo s više od 200.000 KM. Ministarstvo je do sada osiguralo prijevoz, karte i opremu za skijanje, izuzev pancerica, rekao je ministar Elvir Kazazović.  


Kompletirana oprema

- Prvenstveno smo izdvojili novac za prijevoz i karte, a kada se pojavio višak sredstava pred kraj godine, odlučili smo nabaviti i opremu. Tako će 65 škola dobiti po 30 oprema za skijanje, s tim da nismo imali dovoljno novca da nabavimo i pancerice. To će morati osigurati roditelji. Djeca koja budu imala kompletiranu opremu, moći će skijati, a oni koji to ne budu mogli, imat će priliku da pet dana budu na planini i svježem zraku. Na Bjelašnici ili Igmanu svakog dana bit će skoro 300 đaka, a više od 4.000 proći će ovaj program - rekao je Kazazović.  

Dodao je i da je već napravljen petodnevni plan aktivnosti, ali i da će sva djeca dobiti priručnik o osnovama skijanja, koji treba da se odštampa. S djecom će biti nastavnici tjelesnog odgoja.

Tačni detalji

Kako bi projekt bio utvrđen do posljednjih detalja, organiziran je i sastanak sa predstavnicima Vijeća roditelja KS.

- Zanimali su nas tačni detalji koji se tiču opreme, načina prijevoza... Drago mi je da smo bili uključeni u planiranje projekta, jer je veoma bitan stav roditelja - rekla je Dijana Parla iz Vijeća.

Od naredne godine i plivanje  

Kako je kazao ministar Kazazović, osim skijanja, plan je da djeca nauče i plivati. Tako će od naredne školske godine četvrti razredi imati obaveznih 12 sati plivanja na Olimpijskom bazenu Otoka.

Čekaju opremu

Zbog brzine isporuke opreme, Ministarstvo je sklopilo ugovor s firmom “Intersport”, jer jedini imaju fabriku, rekao je Kazazović.

- Malo smo ih iznenadili, jer nije jednostavno isporučiti odmah skoro 2.000 pari skija. Nadamo se da će odgovoriti našem zahtjevu, još čekamo da nam isporuče opremu - zaključio je Kazazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.