SARAJEVO

Nelegalni potrošači u Sarajevu vodu krali na 86 lokacija

ViK povećao kontrole na terenu

A. Na.

16.1.2018

Unazad dva mjeseca, tačnije od 27. novembra 2017. do 12. januara ove godine, uposlenici Odjela za kontrolu i nadzor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) otkrili su da je vodu raznim manipulacijama duže vremena kralo 86 građana.    

Glavni razlozi

- Tim za kontrolu vodovodne i kanalizacione mreže kontrolirao je 400 adresa. Od toga 151 firmu i 249 fizičkih lica. Tada je konstatirano 86 manipulacija, odnosno krađa vode. Za takvim radnjama poseglo je 26 pravnih lica i 60 građana - rekla je Azra Muzur, direktorica ViK-a.

Prema njenim riječima, za taj period naplaćeno je 50.000 KM na ime naknade za potrošenu vodu.

Muzur: Naplaćeno 50.000 KM. Muzur: Naplaćeno 50.000 KM

- Uzimajući u obzir da se navedeni podaci odnose na pedesetak dana rada, možemo konstatirati da je pričinjena velika materijalna šteta našoj firmi. Takve radnje se direktno odražavaju na proces vodosnabdijevanja i među glavnim su razlozima redukcija u prošlom periodu - kazala je Muzur. 

Prekršajne prijave

Do sada je iz sistema vodosnabdijevanja isključeno pet nelegalnih potrošača, i to oni koji nisu htjeli platiti naknadu po osnovu ustanovljene manipulacije. Protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave.

Verbalni napadi na radnike 

- U skoro svim dijelovima grada otkrili smo nelegalne priključke i manipulativne radnje na vodomjerima. Građani koje zateknemo u krađi često naše radnike verbalno napadaju. Do sada smo imali samo jedan fizički napad - dodaje direktorica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.