SARAJEVO

Ogromne gužve u poslovnicama ZZO KS: Građani čekaju satima u redu da bi preuzeli nove knjižice

Građani nezadovoljni zbog dugog čekanja

Piše: A. TABAK - A. GRABOVICA

19.1.2018

Zbog izdavanja zdravstvenih elektronskih knjižica u posljednje vrijeme ogromne su gužve u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS te je skoro nemoguće ovjeriti stare knjižice i podići nove. Iz ZZO su kazali za “Avaz” da je do sada odštampano 411.420 elektronskih zdravstvenih knjižica te da ih je podijeljeno 77.316. 

Ovjera starih 

- Za sve aktivne osiguranike već su odštampane knjižice i dostavljene poslovnicama prema prebivalištu osiguranika te je na njima kada će ih preuzeti - kazali su iz ZZO i dodali da je za štampanje knjižica dato 263.250 KM.

Da su gužve ogromne, uvjerila se i naša ekipa, koja je u jednoj od poslovnica ZZO zatekla brojne građane koji su čekali u redu više od sat, kako na šalterima za izdavanje tako i na onima za ovjeravanje.

Zijad Bašić, koji je došao ovjeriti nekoliko starih knjižica, nakon dužeg čekanja, ipak je odustao. Kaže da već dva dana izlazi s posla da bi ovjerio knjižice, ali da ne uspijeva zbog prevelikih gužvi.

- Najgore od svega je što neću moći podići redovnu terapiju. Nadam se da će se zdravstveni sistem poboljšati kada svi dobijemo elektronske knjižice i da više nećemo morati dolaziti da ih ovjeravamo - rekao je Bašić.

Bašić: Odustao od čekanja

Svoje nezadovoljstvo zbog dugog čekanja u redu nije krio ni Atif Mahmutović, koji je došao preuzeti elektronsku knjižicu. 

Tri šaltera

- Samo tri šaltera rade, a ovoliko naroda! Ako nove knjižice ne smanje gužve, onda smo ih džaba radili - rekao je Mahmutović.

Mahmutović: Smanjiti gužve

Više od sat čekala je i Amela Hodžić. Gužve su, kaže, na svakom šalteru, bez obzira na to šta se čeka.

Hodžić: Hitno rješenje

Osim gužve u poslovnici, ništa bolja situacija nije bila ni na pješačkoj stazi ispred, gdje su građani parkirali svoje automobile i time blokirali prolaz pješacima.

Parkiranje automobila na pješačkoj stazi ispred ZZO

Ispravljena greška na 20.000 legitimacija 

Nove knjižice odštampane su i za osiguranike koji su dobili one s pogrešno utisnutim grbom Kantona. Od 20.000 pogrešno odštampanih knjižica građani su preuzeli 16.103, a i ostale su spremne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.