SARAJEVO

Problem u novogradskoj ulici Vladimira Nazora: Fasada se obrušava, stanari se moraju iseljavati zbog vlage

Fasada se jučer obrušila, srećom, bez posljedica

Piše: F. SABLJICA

18.1.2018

U novogradskoj ulici Vladimira Nazora na Dobrinji jučer je za dlaku izbjegnuta nesreća. Veliki komad fasade, naime, obrušio se ispred garaža i ulaza u zgrade, gdje stanari ostavljaju vozila i gdje im se djeca igraju. Jedan od stanara ostao je posebno zatečen jer je pola sata prije pada fasade morao voziti djecu u vrtić. 

Voda se slijeva 

Stanarka Jelena Đokić-Marojević već godinama traži od nadležnih da im se zamijeni krov koji prokišnjava, a zbog loših oluka, sva voda slijeva se niz fasadu, što je i bio uzrok jučerašnjeg obrušavanja.

- Nama je upravitelj “Jobing”, ali dosta stanara ne plaća održavanje, tako da nema novca da se zamijeni krov. Oni zaista rade sve što je do njih, ali zakon bi se trebao provoditi bolje i da svi stanari plaćaju održavanje. „Jobing“ je uradio predračun radova za sanaciju krova i treba nam 12.500 maraka. Naša zgrada nalazi se na listi prioriteta za sanaciju u Općini Novi Grad, ali nikad još nismo došli na red. Prije dvije godine pao nam je krovni prozor - kazala je Đokić-Marojević.

Krov prokišnjava, otpadaju dijelovi zida

Zbog lošeg krova koji prokišnjava, stanari su neke od prostorija morali isprazniti i zaključati, jer su pune vlage.

- Jednu sobu sam morala isprazniti, prozor držim otvoren 24 sata dnevno. Vlagu sušim grijalicom, u jednoj sobi kuhamo, jedemo, spavamo… Ovo je očaj. Mom komšiji isto je uništena jedna soba, puna je vlage - rekla je Đokić-Marojević.

Ona je, također, istaknula da je s problemom upoznala i načelnika Semira Efendića.

Komšijina soba u lošem stanju

Upozorili službenika

- On je ubrzo nakon toga krajem prošle godine poslao službenika koji je tek tri mjeseca zaposlen u Općini. Službenika sam upozorila da će se fasada obrušiti. Međutim, iz Općine su ostali gluhi na zahtjeve stanara i poslali su im obavijest da je zgrada uvrštena na listu za sanaciju - istakla je Đokić-Marojević.

Općina treba poredati prioritete  

Iz upravitelja ”Jobing” rekli su nam da su ovu zgradu kandidirali prema Općini Novi Grad za sanaciju krova te da bi Općina trebala poredati prioritete pa bi neke zgrade i došle na red. Također, istakli su da sve hitne intervencije rade iako stanari nemaju na računu novca da pokriju osnovne troškove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.