SARAJEVO

Zašto se opstruira obnova Velike aleje

Velika aleja godinama nije obnovljena, čeka se reakcija Općine

Piše: A. TABAK

19.1.2018

Kompletna obnova Velike aleje, koja je trebala početi najesen, na čekanju je jer Općina Ilidža, koja je nosilac projekta, nije dobila projektnu dokumentaciju, za čiju je izradu bilo zaduženo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK). Dok iz ViK-a tvrde da su dokumentaciju još polovinom prošle godine dostavili Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja te Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, nepoznat je razlog zbog kojeg Općina ne traži ovaj projekt da bi sanacija mogla početi što prije.  

Potrebe ViK-a

Iako već mjesecima čekaju da im direktor Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS Osman Delić dostavi projekt, koji se, prema njegovim riječima, nalazi u ViK-u, adresa na kojoj, također, mogu dobiti potrebnu dokumentaciju je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Delić tvrdi da ustanova na čijem je čelu nema nikakve veze s ovim projektom te da su oni samo izdvojili 150.000 KM za sanaciju ceste u Velikoj aleji koja vodi prema Vrelu Bosne.

Resorni ministar Čedomir Lukić kazao nam je da projektna dokumentacija postoji i da je urađena za potrebe ViK-a, u okviru projekta izgradnje pročistača Butile.

- Mi imamo tu dokumentaciju, ali nam je niko nije tražio niti nam se obraćao. Osnovna dokumentacija može se tražiti od njenog vlasnika, a to je ViK - rekao je Lukić.

Projekt sanacije

Ističe da se radi o obimnoj dokumentaciji koja stvara preduvjete da se projekt sanacije Velike aleje može pokrenuti i realizirati, a dokumentacija se inače odnosi na izgradnju infrastrukture, od vodovodne mreže do puteva, na širem području Ilidže.

Gdje je završio novac 

Budući da iz ViK-a i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kažu da im Općina nije tražila projekt, pitali smo nadležne na Ilidži zbog čega nisu. Također, pitali smo i to postoji li problem zbog kojeg obnova kasni i kada će početi realizacija projekta. Međutim, u pismenom odgovoru rečeno nam je da “Općina Ilidža nije nadležna za Veliku aleju, već JU Zaštićeno područje Spomenik prirode Vrelo Bosne”. Ukoliko nisu nadležni za ovo šetalište, nameću se pitanja zašto su onda prihvatili 150.000 KM za sanaciju i šta se desilo s tim novcem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.