SARAJEVO

Gradska uprava želi zaštititi ime grada od zloupotreba

Skaka: Postoje stranice koje su od interesa Grada Sarajeva

A.GRABOVICA

19.1.2018

Vlasnici Facebook stranica koje u svom nazivu sadrže riječ „Sarajevo“ posljednjih dana pozivani su na informativni razgovor o plaćanju naknade u Gradsku upravu Grada Sarajeva, a sve u svrhu kontroliranja sadržaja koji je neprimjeren da uz sebe nosi ime grada.  

Povodom ovoga kontaktirali smo Gradsku upravu Grada Sarajevo, gdje su nam kazali da je Pravobranilaštvo Grada Sarajeva u sklopu svojih nadležnosti dužno da radi na zaštiti pravnih i imovinskih interesa Grada i građana. 

- Visinu i način plaćanja naknade utvrđuje gradonačelnik. Ona može iznositi od 100 do 4.800 KM, u zavisnosti od toga radi li se o fizičkom ili pravnom licu ili udruženju, te o obimu poslovanja - kazali su nam iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka za „Avaz“ je rekao da sva fizička lica koja ne zloupotrebljavaju ime dobit će besplatno rješenje o odobrenju.  

- Svi zainteresirani, bilo da su pravna ili fizička lica, mogu se obraditi Gradskoj upravi da se registriraju. Fizička lica koja koriste ime Sarajevo u svrhu promocije i ne zloupotrebljavaju ime, dobit će besplatno rješenje o odobrenju. Pravna lica koja koriste ime Sarajevo će plaćati naknadu, a visina naknade zavisi od obima poslovanja i broja zaposlenih osoba. Udruženja će plaćati simboličan iznos. Postoje stranice koje su od interesa Grada Sarajeva, to su stranice koje rade na promociji grada i kao takve će biti tretirane posebnim uvjetima i dobiti rješenje kojim će biti legitimni. Ovo radimo s ciljem da one koji zloupotrebljavaju ime Sarajevo obeshrabrimo na taj način – kazao je Skaka.

Neke stranice su već promijenile ime kako ne bi bile primorane na brisanje, ali postoji i određeni broj koji je dobio podršku Gradske uprave i gradonačelnika, a to su one koje promoviraju pozitivne strane grada.

U Izvještaju Gradskog vijeća o primjeni ove odluke kaže se da je u periodu do 20. 9. 2017. godine po osnovu izdatih rješenja o upotrebi imena ostvaren prihod u budžet Grada Sarajeva u iznosu od 43.900 KM. Također, navedeno je da 13 pravnih subjekata plaća naknadu u iznosu od 4.800 KM, jedan od 1.200 KM, osam u iznosu od 720 KM, a 11 od 100 KM.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.