SARAJEVO

Veće plaće za 4.088 prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo, dodatni bonus za nastavnike koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju

F. Sa.

22.1.2018

Prosvjetnim radnicima u KS januarske plaće bit će povećane za 2,5 posto. Definirano je to Kolektivnim ugovorom koji su danas potpisali Vlada KS i Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja. Potpis na dokument stavili su premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Osim povećanja plaća, nastavnicima je predviđeno i 900.000 maraka za stimulacije koji rade u komisijama i vannastavnim aktivnostima.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro rekao  je da je osnovica povećana za sedam maraka, sva ranija prava su zadržana, a ugovor je potpisan na tri godine.

- Dva puta godišnje nastavnici koji rade u vannastavnim aktivnostima i projektima imat će stimulaciju od 20 do 40 posto. Asistenti u nastavi koji rade s djecom sa poteškoćama u razvoju imat će dodatak na plaće od jedan do 10 posto, zavisno od broja časova. Nastavnici koji rade u specijalnim ustanovama imat će dodatak na plaću od 10 posto svaki mjesec uz plaću, a dodatak od pet posto imat će nastavnici s najvišim akademskim zvanjem koji su na radnom mjestu duže od četiri godine - kazao je Sivro.

Povećane plaće i zagarantirana radna prava u naredne tri godine imat će 4.088 radnika u osnovnim školama i vrtićima u KS.

Premijer Konaković istakao je da mu je zadovoljstvo potpisati Kolektivni ugovor, jer će se na taj način spriječiti i tužbe, jer je Vlada do sada platila 20 miliona maraka tužbi, a ima još toliko, zbog kršenja prava iz radnog odnosa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.