SARAJEVO

Vijećnici traže veću zaštitu od Prve PU: Povećan broj pljački i krađa u Starom Gradu

Piše: N. ĆOSIĆ

22.1.2018

Mirsad Šukić iz Prve policijske uprave na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad upoznao je i upozorio vijećnike da je siguronosna situacija u ovom dijelu grada gora nego prošle godine.  

Obilazak naselja

Prema njegovim riječima, zabilježeno je više krivičnih dijela, povećao se broj pljački, kao i napada džeparoša. Na ovu informaciju odmah su reagirali vijećnici, koji su od PU zatražili da poveća broj patrola na ulicama te da više obilaze starogradska naselja, pogotovo noću.

Rakonjac: Krađe vozila

Vijećnik Vedran Dodik tražio je i da se kod tunela Bembaša, na izlazu iz grada, kao nekada, ponovo postavi patrolno vozilo.

- Taj dio grada je slabo naseljen i kontroliran, a blizu je i entitetska granica. Mislim da bi trebalo da stoji jedno patrolno vozilo, koje će, naročito u noćnom periodu, kontrolirati taj dio puta - kazao je Dodik.

Seid Škaljić, starogradski vijećnik, podsjeća da je tu nekada uvijek bilo interventno vozilo. Isto tako, za stanovnike Starog Grada problematičan je i parking kod hotela “Saraj”, a opasnim smatraju i uključivanje na glavnu cestu.

Opasan parking

Ramović: Loše osvjetljenje

- Izlaz s tog parkinga je opasan i samo je pitanje kada će doći do nesreće. Zbog toga treba da bude patrola u blizini, a i zbog entitetske granice, jer je zabilježeno nekoliko krađa automobila, koliko ja znam. Naše ih patrole iz grada nisu stigle uhvatiti do tunela - kazao je sugrađanin Momo Rakonjac.

Da je to neophodno, misli i sugrađanka Elvira Ramović. Ona smatra da je to prijeko potrebno, jer ovaj dio grada nije gusto naseljen i ima loše osvjetljenje.

MUP nije upoznat o problemima 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su nam da na izlazu iz grada nije planirano postavljanje patrola. Prema riječima ministra Vedrana Mulabdića, MUP KS još nije dobio nikakvu inicijativu iz Starog Grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.