SARAJEVO

Posljednje upozorenje Vladi KS: Dogovor ili generalni štrajk državnih službenika i namještenika

Avaz.ba

23.1.2018

Prošireni Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučio je da će Vladi KS uputiti posljednje upozorenje za organiziranje sastanka na kojem treba postići dogovor o Granskom kolektivnom ugovoru za KS, Zakonu o platama te o još nekoliko rješenja koja će poboljšati položaj radnika iz ove grane.

Vladi KS je poručeno da, ukoliko se ne iznađu prihvatljiva rješenja, slijedi generalni štrajk državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Na sjednici kojoj su prisustvovali članovi sindikalnih odbora svih šest sindikalnih organizacija tog reprezentativnog sindikata istaknuto je da se radnici iz ove grane moraju izjednačiti sa ostalima u KS, poput radnika u obrazovanju, zdravstvu, policiji... 

- Trend urušavanja naših prava se iz godine u godinu nastavlja, a mi samo tražimo ono što nama pripada. Tražimo granski kolektivni ugovor na nivou KS, a ne na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, međutim, za to u Vladi KS nemaju sluha - rečeno je danas.

Istaknuto je da Sindikat traži granski kolektivni ugovor kako bi se izbjegle radničke tužbe te da će biti zatraženo da se i za ovu granu uvede satnica, a ne da postoji osnovica kao dosad. 

Sindikat također traži i ukidanje boda u okviru Zakona o platama, o kojem se treba postići dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahtjeva i relevantnih ekonomskih parametara.

Ističu da su izgubili strpljenje i da ne žele više gledati kako drugi ostvaruju svoja prava u punom kapacitetu, dok se prava državnih službenika i namještenika opstruiraju. 

Tvrde da u ovoj grani ne postoji trka više reprezentativnih sindikata već da postoji jedan reprezentativni sindikat u KS, a to je Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo, dok ostali sindikati u svom članstvu imaju manji dio državnih službenika i namještenika.

- Nadamo se da će Vlada KS udovoljiti našim zahtjevima kao što su učinili obrazovanju, policiji i zdravstvu, te time spriječiti nezadovoljstvo državnih službenika i namještenika koje će iskazati štrajkom - poručeno je sa današnje sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.