SARAJEVO

KJKP "Park" u radnoj akciji: Uklonjen stari i opasni bagrem u Pruščakovoj, danas radovi u Alipašinoj ulici

S.Me.

23.1.2018

Stara i oboljela stabla često prave probleme građanima, posebno u zimskim uvjetima kada padne snijeg, koji dodatno optereti krošnje pa se zbog opterećenja lome i ugrožavaju sigurnost građana i njihove imovine, najčešće automobila koji se zadese parkirani ispod takvih stabala.

Zbog neugodnih situacija i same sigurnosti pokrenuta je akcija otklanjanja starih i bolesnih stabala, u kojoj učestvuje preduzeće "Park".

Tako je jedno staro i oštećeno stablo bagrema u ulici Pruščakova kod broja 29, 31 i 33 otklonjeno i više neće predstavljati opasnost za građane i stambene objekte na ovom lokalitetu. Naime, ekipa preduzeća "Park", jedina specijalizirana i ovlaštena za ovu vrstu poslova, pomoću autokorpi i stručnog osoblja za ovakve radove na visini izvršila je sječu starog i nekoliko desetina metara visokog bagrema. Svojom mehanizacijom, radnici su pomoću autokorpi i sajli postepeno otklonili dio po dio krošnje, pa debla ovog stabla. 

Proces sječe stabla, koji je inače obavljen shodno odobrenju i rješenju Općine Centar, protekao je bez ikakvih problema, a dijelovi stabla koji su rezani pokazali su ustvari u koliko lošem stanju je samo stablo bilo. Cjelokupna drvna masa i otpad su uklonjeni, a predmetni prostor očišćen, što je zadatak RJ Centar, inače zadužene za održavanje i higijenu javnih zelenih površina na području ove općine. 

Bez obzira na snijeg koji od jutros pada, sve radne jedinice"Parka" su na terenu i obavljaju svoje zadatke, pa su i radnici zaduženi za orezivanje i njegu stabala na terenu. Od jutros je ekipa "Parka"  u Alipašinoj ulici, i to po odobrenju Općine Centar, a rade na orezivanju grana platana i podizanja nivoa krošnji stabala koja se nalaze uz biciklističku stazu koja je u fazi izgradnje. Sva stabla čije najniže grane i nivo krošnji ugrožavaju slobodu biciklistima bit će orezane i uklonjene. Tako da će i na ovom lokalitetu građanima biti olakšano kretanje i sigurnost. Fotografije radne akcije objavljene su na zvaničnoj Facebook stranici KJKP "Park" Sarajevo.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.