SARAJEVO

Svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici obilježena 105. godišnjica "Merhameta"

A. Mi.

2.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Foto: A. Misimović

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" večeras je obilježilo 105. godišnjicu postojanja u sarajevskoj Vijećnici. Ovim povodom, održana je svečana akademija na kojoj su se obratili predsjednik HO "Merhamet" MDD, doc. dr. sc. Hajrudin Šahić, zamjenik generalnog direktora "Crvenog polumjeseca" Turske, dr. Naci Jorulmaz (Yorulmaz), predsjednik udruženja "Bosna-Sandžak" Istanbul Muhamed Sandžaktar i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. 

- Merhamet je nastao iz potrebe za dobročinstvom i odricanjem od dijela materijalnih dobara i njihovog usmjeravanja onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, bez obzira na vjeru, naciju i mjesto življenja - kazao je Hajrudin Šahić, predsjednik HO "Merhamet" MDD.

Predsjednik udruženja "Bosna-Sandžak" Istanbul Muhamed Sandžaktar  naveo je da je "Merhamet" kao institucija, pored svih humanitarnih aktivnosti, doprinio i očuvanju bošnjačkog identiteta, kulture i tradicije.

Uručene su i godišnje nagrade Fondacije "Muradif Ćato" koje se dodjeljuju od 2003. godine. Nagrada je posthumno dodijeljena Srđanu Aleksiću, Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca i televiziji "Hayat".

Uručena je i povelja "Crvenom polumjesecu" Turske.

- Turska je bila uz BiH u teškim vremenima i narod BiH to nije zaboravio - istaknuo je Naci Jorulmaz, zamjenik generalnog direktora "Crvenog polumjeseca" Turske.

Najbolji stipendista Merhameta je Emina Sipović.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i brojni gosti iz Turske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, kao i gosti iz bh. kulturnih i vjerskih institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.