SARAJEVO

{20.000} korisnika 10 godina "Radu" nije platilo ni marku

S Općinskog suda povlači se veliki broj predmeta kojima nije mjesto tu

Piše: F. SABLJICA

4.2.2018


Ministarstvo pravde i uprave KS, s ministrom Mariom Nenadićem na čelu, već godinu uspješno provodi Akcioni plan na osnovu kojeg su komunalna preduzeća naplatila milionska dugovanja. Plan se provodi s Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture, Općinskim sudom, Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Federalnim ministarstvom pravde i preduzećima "Toplane", "Rad" i "Vodovod i kanalizacija". 

Bolja komunikacija 

Ministar Nenadić je istakao da je Akcioni plan od 45 mjera dao velike rezultate kada su u pitanju naplata potraživanja preduzeća i smanjenje broja tužbi koje su opterećivale rad sudova. 

- Broj predmeta iz oblasti komunalne privrede na Općinskom sudu po osnovu neplaćenih računa, otkad se provodi Akcioni plan, sa 1.100.000 smanjili smo na 795.781. Ovo je najveći uspjeh u posljednjih 20 godina kada je u pitanju naplata dugovanja. Skoro svako preduzeće povećalo je naplatu usluga za više od dva miliona maraka, što iznosi više od 8 miliona maraka za sva preduzeća. Povećali smo komunikaciju preduzeća s Općinskim sudom i povlače se predmeti kojima nije mjesto tu. Svaki spis koji se formira na sudu košta od 80 do 90 maraka - kazao je Nenadić.

Istakao je da je naplata komunalnih usluga kod pravnih lica 85 posto, a da preduzeću „Rad“ 20.000 korisnika u posljednjih 10 godina nije platilo ni marku. 

Provjera podataka

- Mjere je dalo i to što javna preduzeća šalju opomene korisnicima s kojima sada imaju mnogo bolju komunikaciju. Preduzeća u svom radu dosta problema imaju i s općinama kada je u pitanju provjera ličnih podataka korisnika, što predstavlja veliki problem - potcrtao je Nenadić.

 Pomoć socijalno ugroženima 

Među najvećim dužnicima ima i onih koji usluge ne mogu platiti. Stoga će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene i izbjeglice KS, na čijem je čelu Amela Dautbegović (SBB), uz saglasnost Vlade, u narednom periodu subvencionirati račune onima koji ne mogu plaćati. Novac će direktno ići na račune preduzeća. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.