SARAJEVO

NAŠA TEMA/ Šta donosi matrica koja se već provodi u 10 škola: Stručnjaci će svaki dan pratiti ponašanje učenika u KS

Nastavnici, pedagozi, psiholozi bilježit će i vrijeme koje đaci provode u kafićima, kladionicama...

Piše: A. NALO - F. SABLJICA

6.2.2018

Od naredne školske godine osnovci od šestog i srednjoškolci do četvrtog razreda bit će pod svakodnevnom prismotrom svojih razrednih starješina, nastavnika, pedagoga, psihologa... Oni će tokom godine pratiti ponašanje svakog đaka, ocjenjivati njihove dobre i loše navike, a pod budnim okom škole bit će i roditelji.

Alkohol i droga 

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, naime, napravilo je dokument, odnosno matricu u koju će se unositi podaci koji su stručno nazvani indikatori za prepoznavanje faktora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja djece. Matrica će biti kod pedagoga, sadrži 44 različite varijable ponašanja i ona je “no name”, što znači da štiti pravo djeteta i roditelja.

Stručnjaci koji su radili na ovom dokumentu, koji se trenutno kao pilot-projekt provodi u deset škola, pod društveno neprihvatljivim ponašanjem podrazumijevaju kada učenik izostaje s nastave, krši pravila škole, uništava javno dobro u školi i oko nje, prisvaja tuđe stvari, konzumira cigarete, alkohol, drogu...

Nadalje, bilježit će se vrijeme koje provedu u kafićima ili kladionicama, zatim nose li opasne predmete kojima mogu povrijediti vršnjake, snimaju li nasilje, skitaju, prosjače...

Prema matrici, kako je zamišljeno, u kartonu đaka bilježit će se radi li redovno domaću zadaću, donosi li pribor za nastavu, ima li poteškoća s pažnjom i koncentracijom, poteškoća u savladavanju nastavnog gradiva... Upisivat će se i to dolazi li dijete uredno na nastavu ili je zapušteno, ima li na tijelu modrica, žali li se na ponašanje roditelja, i obratno...

Jedinstven sistem

Međutim, ovakav potez Ministarstva naišao je na neodobravanje nekih roditelja koji su mišljenja da uposlenici škole nisu dovoljno educirani za takvu vrstu procjene. Za njih je neprihvatljivo da se bilo koje dijete „obilježi“ i izdvoji iz društva zbog - bezazlenih navika. No, iz Ministarstva su rekli da se to neće desiti i da je matrica odličan način da se napravi jedinstven sistem za ocjenjivanje djece s neprihvatljivim ponašanjem.

Pomoć 27 doktora nauka 

Profesor Edo Muratbegović, koji je bio jedan od članova profesionalnog tima za izradu matrice, rekao je da je ona rađena vrlo ozbiljno.

U izradi je učestvovalo i 27 bh. doktora nauka iz oblasti psihologije, pedagogije, socijalnog rada, kriminologije i prava.

Katica: Neće biti etiketiranja djece

Član Vijeća roditelja Admir Katica smatra da primjena matrice u školama ima za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja te rano prepoznavanje rizičnog ponašanja.

- To je vrijedan instrument koji će pravilnom primjenom od nastavnog osoblja i škola u velikoj mjeri utjecati na pojavu vršnjačkog nasilja i većih posljedica toga. Mi, roditelji, podržavamo matricu, mislimo da su je radile stručne osobe. Sadržaj matrice je kvalitetan, sad je pitanje samo pravilne implementacije od nastavnika, pedagoga... Primjenom matrice neće biti nikakvog etiketiranja djece i sve će se rješavati na relaciji dijete - roditelj - škola - kazao je Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.