SARAJEVO

Direktor Tarik Curić otvoreno za "Dnevni avaz": Nezadovoljno je samo 15 članova porodice Kadrić, koji su godinama vladali

Piše: F. SABLJICA

13.2.2018


Kompletna porodica bivšeg direktora Studentskog centra Emira Kadrića, njenih 15 članova, bila je zaposlena na najodgovornijim mjestima u ovom javnom preduzeću. Problem je nastao kad su članovi ove porodice počeli gubiti privilegije koje su ljubomorno čuvali 17 godina.  

 Privatni tereni

Kazao je to za „Dnevni avaz“ direktor Centra Tarik Curić, koji je istakao da su novom sistematizacijom radnih mjesta ovi ljudi pomaknuti, zbog čega su i bili štrajkovi u ovoj firmi proteklih dana.

- Odlukama koje smo donijeli zajedno s Vladom KS izvršena je nova sistematizacija radnih mjesta. U tom dokumentu nije se pronašla porodica Kadrić, koja je 17 godina vladala ovom institucijom - kćerka, snaha, od snahe otac, sestrići, bratići, prijatelji bivšeg direktora, sve je bilo pokriveno familijarnom lozom. Pravili su privatne teniske terene za svoju djecu u javnoj instituciji - kazao je Curić.

On je istaknuo da je menadžment s njim na čelu od ove ustanove napravio kompaniju koja sada ima najmoderniji način komunikacije s uposlenima, s odsjekom koji se bavi ljudskim resursima.

 Podnesene prijave

- A, s druge strane, porodica Kadrić je od ustanove napravila privatno preduzeće. U štrajk su podigli i druge, to mi ne možemo dozvoliti. Oni su se bunili da zaštite svoja radna mjesta i interes, imamo čak i krivične prijave za malverzacije protiv ove porodice. Oni su neprikosnoveno vladali 17 godina. Iza štrajka stoje porodica Kadrić i njenih 20 ljudi. Nova rješenja o sistematizaciji uveliko se završavaju i sve će biti korektno, naši su radnici napokon zadovoljni - rekao je Curić.


 Dobit od 800.000 maraka

Curić je poručio da više niko neće moći voditi javnu ustanovu kao privatno vlasništvo.

- Firma je prvi put stabilna nakon 17 godina i pozitivno je poslovala. Na završnom računu iskazali smo dobit od 800.000 maraka. Radnici s najnižim plaćama dobili su povećanje plaća od 100 KM, sredili smo finansije, očistili neka dugovanja stara 15 godina... - istakao je Curić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.