SARAJEVO

Veliki broj pritužbi i dokaza o malverzacijama na biračkim mjestima: Pokradeni izbori u Novom Gradu

S jednog glasačkog mjesta: Posmatračima nisu dali da rade

Piše: F.SABLJICA

14.2.2018

Krađa glasova, nepotpuni birački spiskovi, nezakonita lobiranja, samo su neke od brojnih neregularnosti koje su obilježile izbore za savjete mjesnih zajednica u Novom Gradu. Na izborima koji su održani u nedjelju, mimo svih pravila, na većini biračkih mjesta posmatračima nije dozvoljeno da rade, nadgledaju glasanje, brojanje... 

 Niz nepravilnosti

Na brojne neregularnosti i sumnje u to da su izbori pokradeni ukazali su i članovi Kluba vijećnika SBB-a u novogradskom Općinskom vijeću.

- Posmatrači su ukazali na niz nepravilnosti, a posebno je upitno to što nije ispoštovana odluka Vijeća da se izbori provode po nacionalnoj strukturi iz 1991. godine. Općinska izborna komisija (OIK) primijenila je neku drugu odluku, bez saglasnosti Vijeća, i po nekom spisku općinskih službi proveli su izbore. To je zloupotreba položaja i neprovođenje odluka Vijeća - kazali su iz SBB-a.

Nezadovoljstvo zbog neregularnosti na izborima iskazali su i iz SDP-a. Predsjednica novogradske organizacije ove stranke Ajša Bajraktarević-Saračević istakla je da su građani bili nedovoljno obaviješteni o izborima, iako je upućen zahtjev da sekretari postave obavijesti na više lokacija.

- Uputili smo zahtjev Izbornoj komisiji, ali nisu reagirali. Ispred škola i mjesnih zajednica stajali su ljudi koji su na listi za savjete da lobiraju za sebe, a čak su i članovi komisije lobirali za pojedine kandidate - kazala je Bajraktarević-Saračević.

 Pravo glasa

Član Biračkog odbora u MZ Reljevu Halid Čičak rekao je da polovina stanara ulice Stjepovački put nije dobila pravo glasa te da su samo tri-četiri osobe bile na spisku.


Nevažeći listići

- Ljudima su tražili prijavu prebivališta da mogu glasati, a nisu im dali s ličnom kartom. Iz kuće u kojoj živi četveročlana porodica samo po jedan član je bio na spisku. Bilo je nevažećih listića, ali sve je prihvaćeno kao ispravno - kazao je Čičak.

Predsjednik OIK-a Elvir Resić nije želio komentirati navode o izbornoj krađi, istaknuvši da prigovore na održane izbore još čeka.

- Prigovori na izbore su u toku i zna se tačno kako se sve utvrđuje. Kako budu dolazili prigovori, mi ćemo ih rješavati i tad ćemo imati potpune informacije. Mi do sada nismo dobili nijedan prigovor. Kad završimo kompletnu proceduru, sve će se znati - rekao je Resić.



Očekuju prigovore


Nepravilnosti u MZ Alipašin Most II

Na izbornu krađu u otvorenom pismu upozorili su iz Savjeta MZ Alipašin Most II, istakavši da je SDA iskoristila aparat Općine, sekretare MZ, Izbornu komisiju i općinske službenike da kroz biračke odbore promijeni volju građana i tako isturi svoje članove u savjete MZ.

- Na dan izbora zaključali su se u MZ, potom je formirano biračko mjesto bez prisustva posmatrača, što je suprotno propisima. Kako kutija nije prozirna, postojala je opravdana sumnja da se u kutiji već nalazi određeni broj listića. Nakon glasanja, na prebrojavanju, udaljili su posmatrače toliko da nisu mogli pratiti prebrojavanje - stoji, između ostalog, u pismu koje je potpisao predstavnik građana Sahudin Kačar.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.