SARAJEVO

Pljuštale kazne zbog neizdavanja računa

A. NALO

16.2.2018

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS lani su kontrolirali oko 7.000 ugostiteljskih i trgovačkih objekata. Nepravilnosti su otkrili kod 2.484 firme i odgovorna lica te ih kaznili s ukupno 2.993.326 maraka. Zanimljiv je podatak da su građani, njih 1.220, prijavili neregularnosti.  

Rad nacrno  

- Od ovog broja 774 prekršajna naloga, u vrijednosti od 1.948.333 KM, izdata su vlasnicima zbog neizdavanja fiskalnih računa i neposjedovanja fiskalnog sistema. Prekršaji ove vrste evidentirani su u oblastima ugostiteljstva i trgovine, ali i u uslužne i obrtničke djelatnosti - kazala je Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.

Prema njenim riječima, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada nacrno, inspektori su vršili cjelodnevne nadzore, a posebno u toku ljetnih mjeseci, kada su s kolegama iz radne inspekcije, osim u dnevnim, radili i popodnevne te noćne smjene. 

Radnje u pripremi  


- Važno je istaći da su inspekcijski nadzori vršeni i kod subjekata koji su nastavili obavljati ugostiteljsku djelatnost nakon što su izvršili odjavu, kao i kod subjekata koji su počeli s radom prije dobivanja odobrenja nadležnog organa. To su takozvane radnje u pripremi - pojasnila je ona.  
 Nastavak akcija i u 2018.  

Također, tržišno-turistički inspektori izdali su 106 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. Od toga 82 subjekta registrirala su djelatnost, 17 ih je postupilo po rješenju o zabrani i prestalo s radom, dok je sedam rješenja izvršeno prinudnim putem - pečaćenjem. Akcije inspektora nastavljaju se i u ovoj. godini.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.