SARAJEVO

Pripreme za preveniranje požara i šteta: Dimnjake je neophodno čistiti dva puta godišnje

Najviše poziva iz Starog Grada, Vogošće i Hrasnice

I. BANDIĆ

18.2.2018

Da bi se prevenirali požari, ali i bespotrebne intervencije vatrogasaca, barem dva puta godišnje potrebno je čistiti dimnjake, bilo da se radi o kućama ili stambenim zgradama. Kazao je to za „Avaz“ dimnjačar Enver Habibović iz firme „Odžačar“.

Zakon o upravljanju

- Ima ljudi koji redovno održavaju dimnjake, dok neki taj posao rade jednom u tri, čak i četiri godine - ističe Habibović i dodaje da se upravitelji u KS uglavnom pridržavaju odredbi Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade koje čišćenje dimnjaka propisuju dva puta godišnje, što je i preporuka.

Iako je kraj grijne sezone najbolje vrijeme za temeljito čišćenje, kontrole na terenu česte su tokom cijele godine. S obzirom na povoljnije vremenske prilike, Habibović napominje da se ove zime ipak manje ložilo pa je bilo i manje hitnih intervencija.

Čvrsto gorivo

Požari nastaju zbog katrana i kondenzacije

- Korisnici s manje drva odnosno čvrstog goriva, često radi uštede, prigušuju peći. Iz tog razloga dolazi do kondenzacije, nastaje katran pa se dimnjaci mogu zapaliti, zbog čega interveniraju vatrogasci - govori Habibović i dodaje da stanovnici Starog Grada, Vogošće i Hrasnice, prema broju poziva, redovno čiste svoje dimnjake.

Čišćenje od 25 do 70 KM 


Inače, čišćenje u prosjeku košta od 25 do 30 KM. A kad se koristi mašinska oprema, cijena doseže 70 maraka, što je, u svakom slučaju, daleko jeftinije od saniranja potencijalne štete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.