SARAJEVO

Niko ne smije rušiti kultnu ''Skenderiju'' radi ličnog profita

( F. Fočo). Centar „Skenderija“: Arhitekti i javnost protiv rušenja Doma mladih, dvorana, trga...

Piše: F.SABLJICA

20.2.2018

Nedavna izjava premijera KS Elmedina Konakovića da bi kultno okupljalište Sarajlija Centar „Skenderija“ moglo biti srušeno da bi na tom mjestu investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) izgradili novi centar izazvala je veliku pažnju i reakciju javnosti. Kontakte s arapskim investitorima ostvario je sam Konaković, a Vlada KS nije donijela nikakve odluke. Građani i struka smatraju da bi bilo kakvo skrnavljenje „Skenderije“ bilo klasično uništenje simbola grada.

 Autorska prava

Poznati arhitekta Zoran Doršner kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da je rušenje ''Skenderije'' anticivilizacijski čin, s obzirom na ugled arhitekata koji su projektirali objekt te važnost i simboliku „Skenderije“ za grad.


Doršner: „Skenderiju“ ništa ne može zamijeniti

- Njena urbanistička postavka je izuzetna. Iza nje se nalazi silueta Trebevića, sa sitnom strukturom pejzažnog stanovanja. Gradnja visokih hotela na tom dijelu razbila bi urbanu matricu. Rušenje „Skenderije“ ne dolazi u obzir, jer tu je i sjedište kulture i ništa je ne može zamijeniti - kazao je Doršner.

Arhitekta Džan Karajica, unuk Halida Muhasilovića, jednog od projektanata „Skenderije“, na koga je djed prenio autorska prava, rekao nam je da je od Konakovićevih investitora dobio plan za „Skenderiju“.


Karajica: Korist za samo nekolicinu ljudi

- U tom dokumentu, nakon što potpuno sruše „Skenderiju“, Dom mladih, dvorane, investitori ne planiraju graditi veliku arenu, kako je najavio Konaković, već su u projektima iscrtane samo visoke poslovne zgrade, stanovi i hoteli. Nije problem u neboderima i zgradama, nisam protiv takve gradnje, ali je problem kada hoćete da srušite „Skenderiju“ da bi neko lično profitirao. To se ne smije dozvoliti - kazao je Karajica.

Privatni investitor


Plan „Skenderije“ s hotelima

Prema njegovim riječima, u konkretnom slučaju radi se o tome da se „javno dobro želi sravniti da bi došao privatni investitor i na javnoj zemlji izgradio nešto što bi bilo samo u njegovu i korist nekolicine ljudi“.

- Dakle, ruši se simbol Sarajeva za lični profit. Na nedavnom okupljanju 350 arhitekata poznati naš arhitekt Amir Vuk Zec rekao je da mu je draža „Skenderija“ od Vijećnice. I nije samo njemu, svi smo protiv rušenja - kazao je Karajica.

 Treba biti nacionalni spomenik

Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije arhitekata Vedad Islambegović istakao je da se o rušenju „Skenderije“ najviše zna iz medija.

- Skeptičan sam prema rušenju. Da bi se uopće pričalo o rušenju, potrebno je da se dokaže da je objekt toliko neisplativ da se mora srušiti. „Skenderija“ je bitan objekt i Komisija za zaštitu spomenika trebala bi razmotriti da bude zaštićeni historijski spomenik iz perioda moderne, to je bitan historijski objekt - kazao je Islambegović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.