SARAJEVO

Nove apoteke moguće otvoriti na 11 lokacija u šest općina

A. NALO

22.2.2018

S obzirom na to da su izgrađena nova gradska naselja te da neka postojeća prigradska nemaju apoteke u svojim kvartovima, Ministarstvo zdravstva KS, s ministricom Zilhom Ademaj na čelu, pronašlo je nove lokacije na kojima se one mogu otvoriti.  

 Opravdano osnivanje  

Kako trenutno stvari stoje, slobodnih lokacija ima 11, i to na području općina Vogošća, Novi Grad, Stari Grad, Centar, Ilidža i Ilijaš.

- Imamo dosta zaprimljenih zahtjeva. Smatramo opravdanim osnivanje apoteka na područjima na kojima je evidentna nova stambena izgradnja i gdje se očekuje veći broj stanovnika tokom 2018. godine. Također, u slučaju nerentabilnog poslovanja apoteke, Ministarstvo zdravstva KS neće izdavati zamjenske lokacije, a ni odobrenja za preseljenje apoteke - stoji u odluci Ministarstva objavljenoj u ''Službenom listu KS''.  

Nove MZ

Oni koji žele, apoteku u Vogošći mogu otvoriti u naseljima Blagovac i Ugorsko, u novogradskoj općini predviđene su dvije u naselju Nova Otoka, zatim po jedna u naseljima Miljacka i na području mjesne zajednice (MZ) Alipašino Polje C1.  

 Stari Grad, Centar i Ilijaš 

U Starom Gradu apoteke će biti na lokacijama u MZ Kovači, a u Centru za područje Betanije, koja pripada MZ Betanija - Šip 1. Apoteku će dobiti i dvije ilidžanske MZ, i to Blažuj i Vreoca 1. U Ilijašu se može graditi na području MZ Mrakovo.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.