SARAJEVO

Usvojen Nacrt strategije za uključivanje djece s poteškoćama u obrazovanje

Fena

22.2.2018

Vlada Kantona Sarajeva (KS) je usvojila Nacrt strategije prema mladima KS te Nacrt strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije u KS i uputila ih zastupnicima Skupštine na razmatranje i usvajanje.

Usvajanjem Nacrta strategije prema mladima Vlada Kantona Sarajevo je iskazala spremnost za sistemski rad na poboljšanju položaja mladih u ovom kantonu, a ovaj dokument u fokus stavlja njihove potrebe kroz sedam ključnih oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, slobodno vrijeme, sigurnost, mobilnost i oblast socijalne zaštite.

Akcent Nacrta strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije u KS je, pored ostalog, i na sposobnostima svakog djeteta koje će, nakon što društvo ukloni postojeće prepreke, ostvariti svoj potpuni potencijal.

Bazira se na deinstitucionalizaciji i potiče proces transformacije specijalizovanih ustanova u podršku inkluzivnom odgojno-obrazovnom sistemu imajući u vidu proces i važnost osiguranja adekvatne brige za svu djecu u sistemu.

Misija je osigurati kvalitetno obrazovanje i odgoj za svako dijete uvažavajući individualne razlike i potrebe. Nacrt strategije je usmjeren na primjenu inkluzije kao jedine alternative odgoju i obrazovanju učenika s poteškoćama u razvoju.

Oba nacrta spomenutih strategija bit će razmatrana u okviru utvrđenog dnevnog na sjednici Skupštine KS koja će biti održana 5. marta, saopćeno je iz Pres- službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.