SARAJEVO

Novac za Južnu longitudinalu i 12. transverzalu dali za školu skijanja

Južna longitudinala: Izgradnja 900 metara kasni zbog novog projektiranja rješenja kružnog toka

A. NALO

24.2.2018

Vlada Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Elmedin Konaković, početkom februara na vanrednoj sjednici odlučila je da 120.000 maraka, koje su trebale biti iskorištene u izgradnji gradskih saobraćajnica 12. transverzale i Južne longitudinale, usmjeri za realizaciju škole skijanja za učenike i studente. Odluka o preusmjeravanju novca s kapitalnih projekata objavljena je i u ''Službenim novinama KS''.  

Probijeni rokovi 


Škola skijanja je projekt Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, koji će trajati šest sedmica, a obuhvata sve učenike šestih razreda, njih 4.000.  
Ova informacija izazvala je negodovanje u javnosti, posebno zbog činjenice da radovi na Južnoj longitudinali uveliko kasne i da su odavno probijeni rokovi, a izgradnja 12. transverzale nije ni počela. Rokovi su probijeni zbog novog projektiranja kružnog toka kod pekare AS.  

Potpisao premijer 

Član Vlade KS, ministar saobraćaja Mujo Fišo iznenadio se jučer kada smo ga pitali o ovoj odluci, koju je potpisao premijer Konaković. U izjavi za „Dnevni avaz“ Fišo je kazao da takva odluka uopće ne postoji te da novac za izgradnju saobraćajnica nije nigdje preusmjeravan.  

Milion eura više 


Osim što kasni, izgradnja Južne longitudinale, na potezu od Grbavice do pekare AS, građane će koštati puno više nego što je prvobitno planirano. Ova dionica od 900 metara trebala je koštati oko 14 miliona KM, bez PDV-a, ali će, kako sada stvari stoje, prema nezvaničnim informacijama, koštati dodatnih milion eura, plus plaćanje penala zbog kašnjenja radova.  

Faksimil odluke objavljene u ''Službenim novinama''

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.