SARAJEVO

U Općini Stari Grad prezentiran projekt ''Proizvodnja povrća na balkonima''

Veliki broj građana zainteresiran

N. ĆOSIĆ

23.2.2018

U Općini Stari Grad prezentiran je projekt "Proizvodnja povrća na balkonima". Ovaj projekt kojeg realizira Turska razvojna agencija (TIKA), a kojim se predviđa intenzivna proizvodnja povrća na balkonima posredstvom vertikalnih sistema za uzgoj, zainteresirao je veliki broj građana.  

Prof. dr. Lutvija Karić, profesorica za oblast povrtlarstva pri Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i koordinatorica projekta, izjavila je da je urbana poljoprivreda namijenjena korisnicima koji nemaju priliku da uzgajaju povrće i začinsko bilje jer nemaju zemljište za to.


- U ovaj sistem će biti uključeni korisnici koji nemaju svoje zemljište, a koji žele time da se bave. Radi se o proizvodnji povrća na balkonima posredstvom vertikalnih sistema za uzgoj. Projekt finansira TIKA i bit će izabrani korisnici na osnovu popunjenih anketa. Predviđena je dodjela 100 posuda, gdje će biti desetak vrsta povrtlarskog ili začinskog bilja - kazala je Karić. 

Naglasila je da je projekt dalje moguće proširiti i na škole gdje ga bude moguće tehnički realizirati. 

- U prvoj fazi projekta uključit ćemo 50 korisnika, a u drugoj godini još 450. Mogu se prijaviti korisnici iz svih općina - kazala je Karić.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti tako što će popuniti anketu u narednih sedam dana u Službi za privredu Općine Stari Grad, IV sprat, soba 406.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.