SARAJEVO

Sead Hodžić: Vratit ćemo desetine miliona maraka vrijednu imovinu KS

Hodžić: Pomoć Federalne agencije za privatizaciju

F. SABLJICA

23.2.2018

Kanton Sarajevo ima na desetine miliona maraka vrijednu imovinu izvan BiH - u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Kako je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao novoimenovani direktor Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP) Sead Hodžić, čak 39 firmi iz KS prijavilo je da ima imovinu izvan BiH koja pripada Kantonu. 

Istražiti imovinu

- Mislimo da imamo puno više imovine i da je mnoga skrivena jer, kad su firme pravile početni bilans, nisu prijavile svu imovinu ili nisu imale dokumentaciju. Ali svu tu imovinu treba istražiti i pokušati vratiti, što ćemo i raditi - kazao je Hodžić.

Istaknuo je da je, kad je u pitanju prodaja imovine van BiH, najčišća situacija s imovinom u Dubrovniku koja bi trebala biti prodata ove godine.

- Radi se o zemljištu od 1.200 kvadrata sa zgradom od 250 kvadrata. To nam je prema programu rada, ali odluku o svemu mora donijeti Vlada KS. Imamo i dva poslovna prostora, stan te drugu imovinu u Zagrebu, poslovne prostore u Subotici... Sve to treba povratiti i prodati - istakao je Hodžić.

Direktor Agencije je naglasio da će uz pomoć viših nivoa vlasti formirati advokatske timove za dokazivanje i povrat imovine.

Advokatski timovi

- Pomoć nam je ponudio direktor Federalne agencije za privatizaciju Amer Bekrić. Oni imaju centralni spisak firmi iz Federacije koje su prijavile imovinu van BiH, a i advokatske timove - naveo je Hodžić i dodao da je KAP, sa 11 zaposlenih, kadrovski vrlo siromašan te da će im pomoć pružiti Federalna agencija.

Hotel ''Igman'' prodavali 14 puta  

Kada je u pitanju prodaja imovine u KS, Hodžić je rekao da je hotel ''Igman'' na licitaciji bio 14 puta. Posljednji put prodavan je 2016. godine, s cijenom od pet miliona KM.

- Postoji i dopis od firme ZOI '84, gdje oni hotel procjenjuju na više od sedam miliona KM. Oni su iznos knjižili i neće da se hotel proda ispod te cijene jer bi, u suprotnom, iskazali gubitak. Imamo i zgradu „Vodovoda i kanalizacije“ na Pofalićima, za prodaju je bilo pet licitacija, a posljednja 2003. godine, za što je traženo 5.538.000 maraka. Zgrada ima pet spratova, s više od 3.000 kvadrata - naveo je Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.