SARAJEVO

Inspekcija će provjeravati poštuje li se odluka na ulicama: Svi taksisti moraju na krovu imati taksi oznake

Oznake moraju biti istog oblika

Piše: A. Na

24.2.2018

Sva taksi vozila koja su registrirana u KS morat će imati na krovu vidno istaknute i pozicionirane svjetleće taksi oznake, koje će biti jednoobrazne i istog oblika.  

Krovne taksi oznake sastojat će se od magneta, osnovne ploče, nosača sijaličnog sklopa, odnosno LED rasvjete, koja će biti sinhronizirane s ugrađenim taksimetrom.

Kada u vozilu nema putnika, sijalice će biti upaljene, a kada je zauzet, ugašene. Oznake će imati grb KS, evidencijski broj, naziv privrednog subjekta ili udruženja kojem pripada i natpis ''taxi''.

Kako je to predviđeno, osnovna boja poklopca taksi oznake bit će žuta, a ispisivanje brojeva i slova vrši se na crnoj tapeti ili naljepnici, čime će biti naglašena žuta slova.

- Taksisti su dužni prije izlaska na ulice staviti oznake. Prijevoznici koji obavljaju djelatnost na osnovu već izdatih taksi oznaka mogu zadržati postojeće krovne oznake najduže godinu od dana stupanja na snagu odluke - piše, između ostalog, u odluci koja je objavljena u ''Službene novine''.

Za svaku zloupotrebu oznake strogo će se kažnjavati. Za primjenjivanje ove odluke bit će zaduženo Ministarstvo saobraćaja KS, u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima i policijskim službenicima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.